Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 RAZLOGA ZAŠTO U PREHRANU UVRSTITI CHIA SJEMENKE: Njihova ljekovitost poznata je tisućljećima, ovo je samo dio benefita

Već i ptice na grani znaju da su chia sjemenke iznimno zdrave, no koji su točno njihovi benefiti?

 Dobrobiti chia sjemenki Izvor: Shutterstock

Chia sjemenke već su neko vrijeme među najpopularnijom "superhranom", no ljudi ih jedu već tisućljećima. Vjeruje se da potječu iz Srednje Amerike, gdje su nekada bile glavna namirnica u prehrani astečkog naroda.

Dolaze od hladne pustinjske biljke pod nazivom Salvia hispanica, koja je član obitelji metvice. Kao pustinjskoj biljci, ne treba joj puno vode, pa je vrlo održiv usjev.

Chia sjemenke daju hrpu benefita u vrlo malom pakiranju, no za što su točno dobre? Odgovore donosimo u nastavku.

Prepune su hranjivih tvari - uključujući vlakna, biljne proteine, minerale i omega-3 masne kiseline - koje našem tijelu koriste na razne načine. Evo kako te nutritivne kvalitete mogu poslužiti vašem zdravlju s pet dobrobiti chia sjemenki.

1. Izvor omega masnih kiselina

Chia sjemenke su vrhunski izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, esencijalnih masnih tvari koje vaše tijelo treba iz hrane kako bi podržalo razne funkcije. Ove esencijalne masne kiseline sudjeluju u formiranju staničnih membrana, daju energiju tijelu, podržavaju imunološki, kardiovaskularni i endokrini sustav te sprječavaju upale. Chia sjemenke su bogatije ovim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama od većine drugih biljnih izvora. Omega masne kiseline daju zdravstvene benefite kao što su zaštita srca, održavanje zdrave razine šećera u krvi i podrška mentalnom zdravlju.

2. Dobrobiti za probavu

Chia sjemenke sadrže čak 10 grama vlakana po porciji. Ovisno o vašim potrebama, to je između 29% i 45% vlakana koja su vam potrebna u jednom danu. A ova vlakna mogu povoljno djelovati na gastrointestinalni trakt.

Većina chia vlakana je netopiva, što povećava količinu stolice i ubrzava rad crijeva, odnosno sprječava zatvor i olakšava pražnjenje crijeva. Chia sjemenke također sadrže udio topivih vlakana koja imaju suprotan učinak - apsorbiraju i bubre u želucu kako bi formirala gusti gel koji usporava probavu. Unos obje vrste vlakana  općenito je optimalan za sretan probavni sustav.

3. Održavaju vas sitima

Ako tražite dodatak obroku koji će vam pomoći da ostanete siti, chia sjemenke i njihova moćna kombinacija vlakana i proteina idealna je za vas. Naime, vlaknima i proteinima treba više vremena da se provuku kroz probavni trakt nego rafiniranim ugljikohidratima, što nam pomaže da se brže osjećamo sitima, piše Self.

Ostala njihova svojstva također vam mogu pomoći da duže ostanete siti. Masa koju stvaraju netopiva vlakna i moć topivih vlakana da zadržavaju vodu također mogu povećati osjećaj sitosti. Vlakna također pomažu da razina šećera u krvi ostane na optimalnoj razini čak i nakon obroka, a masti pomažu u produljivanju osjećaja dugotrajne sitosti.

4. Pomažu kod oporavka nakon tjelovježbe

Kao jedan od rijetkih cjelovitih biljnih proteina, chia sjemenke mogu pomoći tijelu da se brže oporavi nakon vježbanja. Kao potpuni protein, oni sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo ne može samo proizvesti. Različite aminokiseline u proteinima su u osnovi gradivni blokovi vašeg tijela - važni su za rast i obnavljanje stanica i tkiva u cijelom tijelu, uključujući organe, tekućine, kožu i mišiće. Vježbanje može uzrokovati sitne pukotine u mišićnim vlaknima, a proteini pomažu tkivu da popravi tu štetu.

5. Održavanje zdravlja kostiju

Ako tražite nešto što će poboljšati zdravlje kostiju, a ne sadrži laktozu, chia sjemenke su najbolji izbor. Dobar su izvor minerala poput fosfora, kalija, magnezija i kalcija, a posebno su bogate kalcijem koji je važan za očuvanje zdravlja kostiju. Porcija chia sjemenki osigurava oko 18% preporučenog dnevnog unosa kalcija. Veganima se često preporučuju chia sjemenke kao izvor tog minerala.

Izdvojeno za vas...

Najnovije