Tko kaže da veganski recepti ne pucaju od okusa? Ova veganska krem-juha od gljiva je fantastična! Kremasta tekstura postiže se indijskim orahom, zamjena za obično mlijeko je malo zobenog mlijeka, poriluk joj daje dubinu i slast, a pečeni karamelizirani koromač teksturu i umami. Još jedan razlog da uvijek imate malo sasušenih gljiva kod kuće. Ulje od češnjaka obogaćuje jelo na jedinstveni način.

Ana Vlatković
Ana Vlatković Ana Vlatković

Sastojci:

1 šaka sušenih gljiva
1/2 pakiranja smeđih šampinjona
1/2 glavice koromača
5 češanja češnjaka
1/3 poriluka
2 žičice umaka od soje
svježi peršin
1 šaka indijskog oraščića
1/2 čaše zobenog ili bademovog mlijeka (da nije slatko)
morska sol
maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu, gornji gril na temperaturu od 200 °C. Potopite šaku suhih gljiva u kipuću vodu (2 dl).
Tanko nasjeckajte koromač i stavite na posudu i papir za pečenje, premazan maslinovim uljem.
Pecite u pećnici dok se ne karamelizira, 10-ak minuta, pratite situaciju jer gornji gril vrlo brzo zapeče.
Isjeckajte trećinu poriluka i dinstajte na maslinovu ulju oko 15 minuta. Dodajte 2 češnja češnjaka, narezane smeđe šampinjone (pola pakiranja) i isjeckane stabljike peršina. Dinstajte 5 – 7 minuta pa posolite.
Tri češnja češnjaka narežite na tanke ploške i na srednje jakoj vatri ispržite u tri žlice maslinova ulja u odvojenoj tavi. Maknite s vatre čim poprimi smećkastu boju, ostavite ulje s češnjakom sa strane za posluživanje.
Narežite namočene gljive i ubacite ih u juhu, zajedno s vodom u kojoj su bile namakane (pažljivo lijevajte vodu jer se na dnu posude nakupi talog).

Ubacite i šaku indijskih oraščića. Dodajte pola čaše bademova ili zobenog mlijeka, još jednu čašu vode i kuhajte još 10 minuta.
Nakon toga izmiksajte juhu štapnim mikserom i dodajte dvije žličice soja sosa te još vode ako je potrebno. Što dulje miksate, to će tekstura biti kremastija. Poslužite s pečenim koromačem, svježim peršinom i češnjakom u ulju.