zeleni dio 5-6 mladih lukova
2 mrkve
komad korijena celera ili 1-2 čičoke ili manji krumpir
šaka listova celera i/ili peršina
2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
200 g graška (može i zamrznuti) ili kuhanog slanutka (može i iz limenke)
100 g male kratke tjestenine
sol i svježe mljeven papar
Povrće očistite i narežite na male komade; mladi luk i listove celera i/ili peršina nasjeckajte (odvojite malo za posipanje na kraju). U loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu propirjajte narezano povrće. Nakon 5-6 minuta dodajte nasjeckane zelene listiće i promiješajte. Ulijte otprilike litru tople vode, lagano posolite i popaprite i kuhajte dok ne zakipi.
Potom dodajte grašak ili kuhani slanutak i nastavite kuhati dok povrće ne omekša. Pustite da ponovno zakipi pa zakuhajte tjesteninu. Kušajte i po potrebi još začinite. Pospite nasjeckanim zelenim listićima koje ste odvojili, nakapajte s malo maslinova ulja te poslužite.