320 g kratke integralne tjestenine

1 krumpir srednje veličine

svežanj šparoga

svežanj mladog luka

2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

sol i svježe mljeven papar

bademi narezani na listiće za posipanje

U lonac za kuhanje tjestenine ulijte vodu i stavite je na vatru. Krumpir operite, ogulite i krupno narežite. Ubacite ga u vodu i kuhajte dok ne omekša. Za to vrijeme šparogama uklonite drvenaste krajeve pa ogulite ostatak donjeg dijela, a zatim narežite na manje komade. Očistite mladi luk pa bijeli dio narežite na debele kolutiće. (Od preostalog zelenog dijela mladog luka možete skuhati ovu juhu.)

U loncu zagrijte 2 žlice ulja i na njemu nekoliko minuta propirjajte narezani luk. Dodajte šparoge, lagano posolite i popaprite, poklopite i smanjite vatru te pirjajte oko 15 minuta. Dok se šparoge pirjaju, iz lonca šupljikavom žlicom izvadite kuhani krumpir. Pustite da voda ponovno zakipi, posolite pa ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputi na pakiranju. Kuhanu tjesteninu procijedite i pritom sačuvajte nešto od vode u kojoj se kuhala.

Od propirjanih šparoga odvojite većinu vrhova, ostavite ih sa strane, a ostatak (s lukom) stavite u blender, dodajte kuhani krumpir i nešto vode od kuhanja te smiksajte u glatki umak (po potrebi dodajte još tekućine). Posolite i popaprite po ukusu pa pomiješajte s kuhanom tjesteninom i vrhovima šparoga. Pospite nasjeckanim bademima (prije toga ih možete kratko nasuho popržiti na tavici).