Znanstveno dokazano

Članak objavljen u časopisu Advances in Nutrition otkrio je da jedenje dvije srednje velike gljive svaki dan može smanjiti rizik od raka za 45 posto, piše portal mbg.

Nutritivne i ukupne zdravstvene koristi od gljiva su dalekosežne, pa su, kako bi se bolje proučila povezanost između unosa gljiva i rizika od raka, znanstvenici s Državnog sveučilišta Pennsylvania proveli sustavni pregled i metaanalizu 17 studija raka.

Nakon pregleda nalaza utvrdili su da je veći unos gljiva zapravo povezan s nižim ukupnim rizikom od raka - i posebno djelotvoran za rak dojke.

Blagodati gljiva

"Jestive gljive su bogate bioaktivnim spojevima, uključujući fitokemikalije (alkaloidi, fenolne kiseline, flavonoidi, karotenoidi), vlakna, polisaharide, selen, vitamine (npr. niacin, tiamin, riboflavin, askorbinska kiselina i vitamine B i D) , te presudni antioksidansi ergotioninein i glutation, koji mogu igrati značajnu ulogu u prevenciji raka", navodi se u istraživanju.

Ukratko, prepune su korisnih hranjivih sastojaka.

Zbog tih bioaktivnih spojeva gljive sadrže antimikrobna, antivirusna i antitumorska svojstva. Također se pokazalo da štite kardiovaskularni sustav i jetru. Sve u svemu, gljive djeluju kao zaštitari imunološkog sustava, štiteći tijelo od bolesti.

Kako utječu na rizik od raka?

Iako je točan zaštitni mehanizam nejasan, znanstvenici sumnjaju da bi antioksidansi u gljivama (naime iz ergotionina) mogli igrati ulogu. "Nadoknađivanje antioksidansa u tijelu može pomoći u zaštiti od oksidacijskog stresa i rizika od raka", rekao je Djibril Ba, student postdiplomskog studija epidemiologije na Penn State College of Medicine.

Iako je ergotionine najmoćniji u gljivama shiitake, bukovače, maitake (zec gljive) i kraljevske bukovače, istraživanje ističe da su druge sorte, poput šampinjona, smeđih šampinjona i portobello gljiva, još uvijek povezane s manjim rizikom od raka. 

Ako niste zaljubljeni u okus ili teksturu gljiva, ne brinite! Nalazi pokazuju da je potrebno samo otprilike ⅛ do ¼ šalice (oko 2 gljive) dnevno da bi se napravila razlika od 45 posto nižeg rizika. Dakle, počnite upotrebljavati gljive u svojim omiljenim jelima: kao popularnu biljnu alternativu mesu, možda ih niti nećete primijetiti.

Nakon što isprobate dovoljno jela od gljiva, taj jedinstveni okus umamija može postati nešto za čime ćete čak i žuditi. 

Zaključak

Povezanost između unosa gljiva i smanjenog rizika od raka obećava. Međutim, bitno je napomenuti da jedenje gljiva dva puta dnevno samo po sebi neće spriječiti rak. I dalje je važno održavati zdrav, uravnotežen način života i posjetiti svog liječnika radi zdravstvenih pregleda - posebno ako u vašoj obitelji postoji rizik od raka.