Kako kivi može pomoći?

Kivi ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svoje sposobnosti da pomogne probavi. Pun je vlakana što je izvrsno za pomoć u radu crijeva. Također sadrži poseban proteolitički enzim, nazvan aktinidin, koji pomaže u razgradnji proteina. 

U usporedbi s drugim dobro poznatim voćem i biljnim vlaknima dobrim za probavu (suhe šljive i psyllium), kivi je na vrhu. 

Tijekom eksperimenta znanstvenici su 79 sudionika podijelili u tri skupine: Prva je dobila dva zelena kivi; druga je dobila 100 grama suhih šljiva (usput, to je oko 10 šljiva prosječne veličine); a treća je dobila 12 grama psyllium vlakana. Svaka je skupina svakodnevno konzumirala voće ili vlakna tijekom četiri tjedna.

Za to vrijeme bilježili su svakodnevno nadimanje i probavu za procjenu simptoma. Nakon razdoblja od četiri tjedna ponovno su podvrgnuti procjeni. Kakvo je bilo nadimanje i probava i koliko su dobro podnosili nutricionističku intervenciju?

Iako su sve tri prehrambene strategije pomogle povećati brzinu stolice, konzistenciju stolice i olakšale probavu, samo je kivi umanjio nadutost. Kivi je imao najbolji profil nuspojava. Sudionici koji su jeli kivi rjeđe su osjećali nelagodu u trbuhu nakon što su jeli voće, možda zato što kivi također ima malo FODMAPS-a (vrsta ugljikohidrata kratkog lanca).

Drugim riječima, kivi možete staviti na popis hranjivih sastojaka koji pomažu u probavi i olakšavaju nadutost.

Zaključak

Kada je riječ o potpori probavi i ublažavanju nadutosti, kivi je na vrhu - barem, prema ovom istraživanju. Mnoštvo sudionika smatralo ga je korisnim i uglavnom nije imalo nuspojava. Dobro je znati da ovo kiselo voće pospješuje zdravu probavu.

Izvor: mindbodygreen