Sastojci:
4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
1 veća korabica (oko 300 g)
1 svežanj blitve (oko 300 g)
1 žličica praha korijandra
1/2 žličice suhog bosiljka
1/2 žličice soli
4 žlice zobenih pahuljica
1 žličica umeboshi začina
Priprema:
Pripremite povrće: sitno nasjeckajte luk i češnjak, narežite korabicu na kocke, odvojite listove blitve od stabljika pa ih narežite.
Pirjajte luk na 2 žlice maslinova ulja, zatim dodajte korabicu, češnjak, bosiljak, sol i vode da prekrije povrće (oko pola litre). Kuhajte 15 minuta.
U drugom loncu zakuhajte vodu i ubacite blitvu – odvojeno listove i stabljike – vrlo kratko, samo da se blanšira. Izvadite i ocijedite.
Dodajte stabljike blitve i zobene pahuljice u juhu pa kuhajte 4 minute. Zatim dodajte listove i kuhajte još minutu-dvije.
Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Da bi juha bila ukusnija i malo slanija, dodajem umeboshi začin koji je kiseo i slan. Ako juha i dalje nije dovoljno slana, dodajte malo soli.
Ako je juha pregusta, slobodno dodajte malo vode.
Poslužite u zdjelicama s malo vrhnja i nasjeckanog peršina. Ja najviše koristim sojino, zobeno ili bademovo vrhnje.
Savjet:
U sezoni koprive, a to su rano proljeće i jesen, svakako probajte napraviti juhu od koprive prema istom receptu. Vjerujem da će vas oduševiti.