Sastojci:

4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

1 veća glavica luka

2 češnja češnjaka

1 veća korabica (oko 300 g)

1 svežanj blitve (oko 300 g)

1 žličica praha korijandra

1/2 žličice suhog bosiljka

1/2 žličice soli

4 žlice zobenih pahuljica

1 žličica umeboshi začina

Priprema:

Pripremite povrće: sitno nasjeckajte luk i češnjak, narežite korabicu na kocke, odvojite listove blitve od stabljika pa ih narežite.

Pirjajte luk na 2 žlice maslinova ulja, zatim dodajte korabicu, češnjak, bosiljak, sol i vode da prekrije povrće (oko pola litre). Kuhajte 15 minuta.

U drugom loncu zakuhajte vodu i ubacite blitvu – odvojeno listove i stabljike – vrlo kratko, samo da se blanšira. Izvadite i ocijedite.

Dodajte stabljike blitve i zobene pahuljice u juhu pa kuhajte 4 minute. Zatim dodajte listove i kuhajte još minutu-dvije.

Izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.

Da bi juha bila ukusnija i malo slanija, dodajem umeboshi začin koji je kiseo i slan. Ako juha i dalje nije dovoljno slana, dodajte malo soli.

Ako je juha pregusta, slobodno dodajte malo vode.

Poslužite u zdjelicama s malo vrhnja i nasjeckanog peršina. Ja najviše koristim sojino, zobeno ili bademovo vrhnje.

Savjet:

U sezoni koprive, a to su rano proljeće i jesen, svakako probajte napraviti juhu od koprive prema istom receptu. Vjerujem da će vas oduševiti.