Sastojci:
1 šalica (140 g) lješnjaka + 2 – 3 žlice u koje ćete uvaljati kuglice
1 šalica (180 g) sirove heljde
5 žlica kakaa
1 šalica datulja (12 – 15 kom)
1/2 šalice (120 ml) kokosova ulja
2 prstohvata sol
2 – 3 žlice javorova ili agavina sirupa
malo vanilije, po želji
Priprema:
Namačite heljdu u vodi barem pola sata da omekša.
Sameljite lješnjake u sjeckalici. Prebacite ih u zdjelu i odvojite 2 žlice za valjanje kuglica.
Dobro operite i ocijedite heljdu pa i nju izmiksajte u blenderu i dodajte samljevenim lješnjacima.
U blenderu miksajte datulje s rastopljenim kokosovim uljem dok ne dobijete finu glatku pastu, zatim dodajte sve ostale sastojke pa još kratko miksajte da se sastojci povežu u vlažnu ljepljivu smjesu.
Stavite smjesu u hladnjak pola sata da se malo stisne kako bi vam bilo lakše raditi kuglice. Uzimajte komadiće smjese veličine oraha i oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u mljeveni lješnjak ili ih stavite da odstoje pola sata u zamrzivaču pa ih ukrasite rastopljenom čokoladom (recept za čokoladu na stranici 144).
Kuglice možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna, a u zamrzivaču i nekoliko mjeseci.
Savjet:
Ako želite da kuglice budu hrskave, a ne mekane, nemojte namakati heljdu, nego je samo sameljite u sjeckalici. Lješnjake i heljdu možete zamijeniti nekim drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih oraščića i oraha.