Sastojci:

1 šalica (140 g) lješnjaka + 2 – 3 žlice u koje ćete uvaljati kuglice

1 šalica (180 g) sirove heljde

5 žlica kakaa

1 šalica datulja (12 – 15 kom)

1/2 šalice (120 ml) kokosova ulja

2 prstohvata sol

2 – 3 žlice javorova ili agavina sirupa

malo vanilije, po želji

Priprema:

Namačite heljdu u vodi barem pola sata da omekša.

Sameljite lješnjake u sjeckalici. Prebacite ih u zdjelu i odvojite 2 žlice za valjanje kuglica.

Dobro operite i ocijedite heljdu pa i nju izmiksajte u blenderu i dodajte samljevenim lješnjacima.

U blenderu miksajte datulje s rastopljenim kokosovim uljem dok ne dobijete finu glatku pastu, zatim dodajte sve ostale sastojke pa još kratko miksajte da se sastojci povežu u vlažnu ljepljivu smjesu.

Stavite smjesu u hladnjak pola sata da se malo stisne kako bi vam bilo lakše raditi kuglice. Uzimajte komadiće smjese veličine oraha i oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u mljeveni lješnjak ili ih stavite da odstoje pola sata u zamrzivaču pa ih ukrasite rastopljenom čokoladom (recept za čokoladu na stranici 144).

Kuglice možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna, a u zamrzivaču i nekoliko mjeseci.

Savjet:

Ako želite da kuglice budu hrskave, a ne mekane, nemojte namakati heljdu, nego je samo sameljite u sjeckalici. Lješnjake i heljdu možete zamijeniti nekim drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih oraščića i oraha.