Kako napraviti zobeno mlijeko?

Da biste napravili zobeno mlijeko jednostavno dodajte šalicu zobenih pahuljica i četiri šalice vode u blender. Miksajte na velikoj brzini 30 do 45 sekundi. Zatim ocijedite dobivenu smjesu u čistoj krpi ili gazi za najbolje rezultate.

Ovako pripremljeno zobeno mlijeko možete koristiti za kavu, matcha čaj, pahuljice za doručak, za kuhanje i mnogo više.

Ako želite dodati malo okusa svom zobenom mlijeku, jednostavno smjesti dodajte prstohvat soli, ekstrakt vanilije, sirovi kakao prah ili bobičasto voće prilikom miksanja.

Kako da vam zobeno mlijeko svaki puta ispadne odlično?

Predugo miksanje može učiniti da vaše zobeno mlijeko poprimi sluzavu teksturu, stoga nemojte miksati dulje od 45 sekundi.

Namakanje zobenih pahuljica također može dovesti do sluzave teksture. Zobene pahuljice stoga u blenderu pomiješajte s vodom bez prethodnog namakanja.

Podgrijavanje mlijeka također ponekad može dovesti do sluzave teksture stoga nije preporučljivo.

Za najbolje rezultate preporučujemo da nakon miksanja smjesu procijedite dvaput. Tako ćete odstraniti višak škroba i smanjiti mogućnost da mlijeko bude sluzavo.

Kako čuvati zobeno mlijeko?

U dobro zatvorenoj posudi, mlijeko u hladnjaku možete skladištiti do pet dana. Znat ćete po mirisu je li se pokvarilo.

Što ako se mlijeko “razdvoji“?

Razdvajanje je sasvim normalno kod mlijeka bez laktoze. Prije upotrebe ga samo dobro protresite.

Kako napraviti bademovo mlijeko kod kuće?

Kako napraviti mlijeko od kikirikija?

Koliko su zdrava biljna mlijeka?

Recept za zobeno mlijeko

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 4 šalice vode (za gušće mlijeko smanjite količinu vode)
  • prstohvat soli
  • 1 cijela datulja bez koštice (po želji za slatkoću. Možete koristiti i žlicu javorovog sirupa)
  • pola žličice ekstrakta vanilije (po želji)
  • 2 žlice kakaa za čokoladno mlijeko (po želji)
  • ¼ šalice bobičastog voća za voćno mlijeko (po želji)

Priprema:

Dodajte zobene pahuljice, vodu, sol i dodatak po želji u blender. Poklopite ili prekrijte kuhinjskom krpom kako bi izbjegli špricanje. Miksajte 30-ak sekundi na visokoj brzini dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ne mora izgledati potpuno glatko. Predugo miksanje će doprinijeti sluzavoj teksturi.

Pomoću žličice izvadite malu količinu smjese kako bi provjerili je li dovoljno slano ili slatko. Po potrebi dosolite ili zasladite.

Izlijte smjesu u zdjelu prekrivenu čistom krpom ili gazom. Procijedite dvaput.

Premjestite u bocu ili posudu sa zatvaračem i stavite u hladnjak. Čuvajte u hladnjaku do pet dana. Prije upotrebe dobro protresite bocu.

Izvor: minimalistbaker.com