Vježbate li na odmoru disanje i opuštanje? Ponekad mi se čini nepotrebno, očekujem da me na odmoru sve opušta. Bio na moru, u planini ili kod kuće, izvan kolotečine i bez rokova postajem opušteniji bez da na tome svjesno radim. Ipak, koliko mi za to treba? Prijelaz nikad nije momentalan, ne skače s napete jedinice do opuštene nule.

Proveo sam malu anketu na otoku, pitao sam ljude koliko im treba da se uspore, prestanu misliti o vremenu. Dvoje je reklo da se prebace odmah, nisam siguran jesmo li se razumjeli, a ostali variraju od tri do sedam dana. Zato sam snimio seriju vježbi disanja koje će vam pomoći da se prije ubacite u zonu i počnete istinski odmarati. Počinjem sa svjesnim disanjem, pa preko izjednačenog disanja do krune vježbe, a to je izmjenično disanje koje uravnotežuje živčani sustav.

U naslovu sam spomenuo bistre misli. Možda primijetite da se povlače, stišavaju, da ih ostaje manje, pa su samim tim i jasnije. Ne očekujte da ćete se uvijek jednako dobro opustiti, ali budite sigurni da ćete u tome napredovati što više vježbate svjesno disanje, opuštanje i meditaciju.

 Veselim se vašim komentarima, prijedlozima i pitanjima na [email protected]