Dijafragma, „motor” trbušnog daha, troši manje energije od međurebrenih mišića. Počnete li disati manje mišićima između rebara a više dijafragmom, uštedjet ćete znatnu energiju. Ne samo to, postat ćete opušteniji. Nisko disanje živčanom sustavu signalizira opuštanje, dok ga prsno uznemiruje, signalizira opasnost. Jednom kad se uz nisko disanje opustite, primijetit ćete eventualne napetosti u rukama, ramenima, leđima, nogama. Kad se napetosti povuku, raspolagat ćete s još više energije.

Stisnutim abdominalnim zidom se poput oklopa branimo od stresne okoline. Tako se osjećamo sigurnije, ali ne damo dijafragmi da se do kraja stisne, pogurne organe trbušne šupljine naprijed i povuče sav zrak u pluća. Ako smo stalno u stresu, sve manje dišemo trbušno, a sve više prsno što nas dodatno stresira.

Prijeđimo na praksu: priredite pola kile ili kilu mekog tereta, paket heljde ili riže. Legnite i položite mekan teret na abdomen. Promatrajte kako se s udahom teret diže, a s izdahom spušta, bez da išta mijenjate. Nastavite li promatrati, spazit ćete dotad skrivene napetosti trbušnog zida. Čim ih primijetite one se povuku, bez napora volje. Promatrajte bar 5-6 minuta, pa i više.

Do promjene ne dolazi isti čas. Vježbači(ce) joge primijetit će promjenu disanja i doživljaja centra već u prvim vježbanjima, ostali neka ustraju. Da se oporavite od kroničnog stresa, posvetite vježbi barem nekoliko tjedana, a možda i mjeseci. I naravno, uklonite dio stresora da vratite samopouzdanje.

Jednom kada ste osvijestili i opustili napetosti, zašto ne biste i osnažili abdomen? Samo dodajte mekan teret na abdomen, i dižite ga u nekoliko serija između kojih se odmorite. Dva do šest kilograma bit će dovoljno u većini slučajeva. Dodajte teret pomalo, a najpraktičnije je da ga držite u platnenoj vrećici. Tako vježbajte svaki drugi ili treći dan da se tijelo stigne odmoriti.

Najbolje ćete iskoristiti vrijeme za trbušno disanje s (malim) teretom na abdomenu, podignete li noge uza zid, između 30 i 70 stupnjeva, da uživate u blagodatima inverzije. Venski zalisci će se lagano stisnuti, a pojačan dotok krvi prema vratu i glavi će nahraniti mišiće lica. Ovo ne radite ako vam je štitnjača preaktivna ili imate Hashimotov sindrom.

Također, disanje ispod tereta možete obogatiti kvadratnim disanjem kojim smanjujete tjeskobu. Probajte treću razinu kvadratnog disanja gdje udišete samo tri puta u minuti:

 Videe s prvom i drugom razinom nađite u prethodnim člancima:

Budući da ovo vježbate prije spavanja, ne trebate nikakvo dodatno vrijeme. Nije problem ni ako zaspete s teretom na abdomenu, skliznut će sa strane, čim se okrenete. Vrlo vjerojatno ćete primijetiti da vam snovi imaju više smisla, češće su u boji ako inače nisu, a i budite se s više energije.