Zacijelo ste čuli za 60- godišnjeg Nizozemca Wima Hofa, poznatijeg i kao 'ledeni čovjek'. Popeo se na vrh Kilimanjara u kratkim hlačama, bosonog je trčao polumaraton u arktičkoj regiji na -20 °C, otplivao je 66 m ispod površine leda, proveo je više od 80 minuta uronjen u kadu ispunjenu kockicama leda, naravno, bez plivačkog odijela, na 40 °C u pustinji Namib istrčao je maraton ne popivši ni kap tekućine... Kako je to sve moguće, pitate se? U nastavku vam donosimo tri stupa njegove metode, odnosno osnovne elemente svladavanja hladnoće. 

1. Disanje

Specijalne tehnike disanja dovode tijelo u optimalno stanje i omogućuju nam potpunu kontrolu, čak i u najekstremnijim uvjetima. Baziraju se na dubokom, trbušnom udisanju i izdisanju, pri čemu organi i tkiva dobivaju veće količine kisika koji tijelu daje energiju i esencijalan je za dobro funkcioniranje stanica.

2. Trening uma (koncentracija)

Opće je poznato da je snažan um važan alat kad želimo nešto napraviti ili postići. U ovoj je metodi, čvrst mindset važan kako bismo uvidjeli svoju unutarnju snagu, pa je koncentracija, odnosno meditacija, krucijalan dio metode.

3. Postupno izlaganje hladnoći

Hladnoća potiče rad stanica našeg organizma i čini ih otpornijima. Aktivira dijelove našeg organizma koje smo zapostavili zbog načina na koji živimo. Prvenstveno zato što smo neprimjerenom količinom odjeće koju nosimo i zagrijavanjem životnog prostora onemogućili tijelu da ima izravan kontakt s prirodnim promjenama temperature.

Wim Hof
Profimedia Wim Hof

Ukoliko želite osnažiti imunitet, a zazirete od hladnoće, svakako isprobajte njegovu metodu disanja usporenim ritmom koja započinje zadržavanjem daha od 30 sekundi i raste do 90 sekundi. Odlična je za početnike ili one koji vole nježnije vodstvo. Ove vježbe disanja uvijek treba izvoditi u sjedećem ili ležećem položaju jer tijekom tako intenzivnog disanja mogu se javiti trnci i lagani osjećaj nesvjestice - no, nema straha, disanjem se to lako prevlada. Ovom metodom disanja izbacit ćete iz pluća puno ugljičnog dioksida i opskrbiti stanice kisikom, smanjit ćete stres te potaknuti rad imunosnog sustava koji vas štiti od bolesti.