Sa zimskim kupanjem i tuširanjem hladnom vodom počeo sam prije šest godina kada sam se zaljubio u to kako more izgleda zimi. More je tada puno čišće, ljepše, mirnije, a i boje su intenzivnije. More u jesen i zimu djeluje čarobno, a plaže su prazne i samo vaše. Sve me to jako privlačilo. Kako sam tada živio u Puli, povremeno sam viđao druge zimske kupače pa sam i ja poželio probati. Moj trener Danijel Dubičanac uveo me u osnove i krenuo sam. Oduševio sam se. Osjećaj je bio fantastičan.

Pri izlaganju hladnoj vodi tijelo luči cijeli koktel hormona koji su zaduženi za dobro raspoloženje i podizanje energije. Osjećao sam se ushićeno i sretno. Radi tih osjećaja zimsko plivanje i hladan tuš prakticiram i danas. Ova aktivnost sa sobom nosi i brojne druge blagodati kao što su jačanje imuniteta i smanjenje stresa.

Kako sada živim u Zagrebu, djevojka Petra upoznala me s ljepotama hrvatskih jezera i rijeka pa koristimo svaku priliku za izlet. Dosad sam plivao u Čogrljevom i zaleđenom Lokvarskom jezeru, na izvoru Kamačnika i Cetine, zatim Mrežnici, Slapnici i Slunjčici. Radujem se novoj sezoni i jedva čekam nove avanture. Nadam se da će i drugi upoznati ovu zdravu prekrasnu aktivnost i zaljubiti se - otkrio nam je glumac Rade Radolović, koji i na društvenim mrežama nerijetko podijeli fotografije i dojmove s kupanja u hladnoj vodi, a i u opisu svog profila na Instagramu, uz titulu glumca i voditelja radionica javnog nastupa i svladavanja treme, ovaj 37-godišnjak ponosno navodi još jednu, onu - zimskog kupača.

Rade Radolović
Robert Gašpert Rade Radolović

- Nakon kupanja u hladnoj vodi uvijek se osjećam sretno. Ono poboljšava opće raspoloženje te se stvara dugotrajan osjećaj sreće, ushita, zadovoljstva i ispunjenosti. Povećava se i energija, osjećaj budnosti i svježine. Kako predstave igramo u raznim gradovima, često nakon putovanja budem umoran pa prije predstave prvo skočim pod hladan tuš. To me revitalizira i osvježi. Kupanje u hladnoj vodi jača i imunitet - raste otpornost na prehlade i upale te poboljšava opće zdravstveno stanje. Osim toga, u doticaju ste s prirodom. More je zimi kristalno čisto, a plaže, jezera i rijeke su samo vaše. Kupanje u hladnoj vodi otpušta stres i napetost u tijelu te poboljšava regeneraciju mišića, ali i rad kardiovaskularnog, živčanog i endokrinog sustava te pogodno djeluje na zdravlje i kvalitetu kože i kose - objašnjava Rade koji uživa i u blagodatima hladnog tuša.

Donosimo i njegove savjete kako izvući najbolje iz tuširanja hladnom vodom. Na početku se treba umiti hladnom vodom desetak puta, zatim postupno krenuti od nogu pa, nakon što se noge naviknu, krenuti na ostatak tijela ili koristiti tehniku 15:15 (15 sekundi topla, 15 sekundi hladna voda). Tu je i nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati prije i nakon kupanja u hladnome moru, jezeru ili rijeci.

Prije valja piti svježe cijeđeni sok od naranče, lagano se razgibati uz duboko disanje bez povećavanja pulsa, koristiti kapicu, čepiće i naočale za plivanje, umiti se nekoliko puta hladnom vodom, postupno ući u vodu. Ne ulaziti ako ste taj ili dan prije pili alkohol. Koristiti štopericu za mjerenje vremena, kontrolirano disati, ne forsirati, pratiti i slušati svoje tijelo. Nakon kupanja treba se toplo odjenuti, pojesti čokoladicu, popiti malo toplog čaja te lagano hodati. Ne ići pod topli tuš.

- Ugrijte se odjećom i hodanjem - dodaje Rade.

Rade Radolović
Robert Gašpert Rade Radolović