Adaptogeno bilje i gljive mogu pomoći našem tijelu da se bolje nosi sa stresom te nam podići razinu energije. Adaptogeni se stoljećima koriste u tradicionalnim lijekovima - za jačanje imunološkog sustava te za poboljšanje općeg stanja organizma. Neki od najčešćih adaptogena su ginseng, maca, ashwaganda, sladić, reishi, cordyceps... U prošlosti sam imala odlične rezultate s macom, dala bi mi dobar energetski poticaj, ali posljednjih nekoliko godina primijetila sam da mi unosi nemir.
U posljednje vrijeme, stoga, upotrebljavam reishi/lingzhi gljivu u prahu (Ganodermalucidum), jednu žličicu dnevno, obično ili u zelenom smoothieju ili s kakaom i mlijekom od lješnjaka. Nakon tih napitaka osjećam ugodan poticaj energije, istovremeno imaju i smirujući učinak te mi pomažu u ublažavanju anksioznosti.
Ovo je jednostavan recept koji sam koristila za kakao:
- 1 žličica reishi praha
- 1 žličica kakaa u prahu
- 1 žličica šećera kokosovog cvijeta
- 200 ml toplog mlijeka od lješnjaka
Sve izmiksajte u blenderu ili jednostavno umutite da se sjedini.
Ako vam je, pak, potreban jači energy boost ujutro uz doručak, preporučujem zeleni smoothie koji među sastojcima ima i macu, koja podiže razinu energije i pomaže kod hormonskog balansa. Blendajte do glatke teksture sljedeće sastojke:
- 2 banane
- 1 šaka zelenog lisnatog povrća (npr. mladog špinata)
- 1 žličica reishi praha
- 1/2 žličice maca praha
- 250 ml zobenog mlijeka