Napitak za jači imunitet od limuna, đumbira i kajenskog papra
Ovo je prekrasna kombinacija sastojaka koji djeluju zajedno za razne zdravstvene beneficije i kao pojačivač imunološkog sustava kada je to najpotrebnije. Može vam pomoći u suzbijanju virusa, pojačati razinu energije i potaknuti metabolizam.
Za razliku od ostalih recepata za sokove, ovaj se napitak pije u malim količinama, u dozama od 60 ml, odnosno jedne čašice za žestoka piće i djeluje gotovo poput čarobnog eliksira za imunitet.
Sastojci:
- 450 gr korijena đumbira za dobivanje oko 350 ml soka
- 6 limuna za dobivanje oko 350 ml soka - možda će vam trebati više ili manje, ovisno o veličini
- 1 žličica meda ili agavinog, odnosno javorovog sirupa
- 1/8 žličice kajenskog papra
Postupak pripreme:
- Započnite ispiranjem i ribanjem korijena đumbira. Ne treba ga oguliti, samo ga izrežite na dovoljno mali komad da može proći kroz sokovnik.
- Zatim započnite cijeđenje đumbira.
- Nakon što iscijedite đumbir, provjerite količinu soka i u skladu s time iscijedite sok od limuna. Samo ga ogulite i ubacite u sokovnik. Alternativno iscijedite sok kao i obično i izmjerite omjer 1: 1 sa sokom od đumbira.
- Pomiješajte đumbir i limunov sok zajedno.
- Dodajte kajenski papar i med (ili agavin, odnosno javorov sirup) i dobro promiješajte da se temeljito sjedini.
- Po želji odvojite u dijelove veličine čašice za žestoka pića (60 ml) i držite u hladnjaku do tjedan dana. Kajenski papar će se spustiti na dno - zato obavezno protresite posudicu prije pijenja.
- Sok također možete zamrznuti u kockice leda i dodati sokovima i smoothiejima po potrebi.
Bilješke:
Napravite veću količinu, kako biste je mogao zamrznuti i otopiti po potrebi. Idealno bi bilo da omjer soka od đumbira i soka od limuna bude 1: 1. Jednostavno prvo provjerite koliko ste dobili soka od đumbira, a zatim dodajte jednaku količinu limunovog soka.
Sok možete čuvati u hladnjaku tjedan dana.