Zašto je kurkuma tako izvrstan sastojak? Pa, jeste li čuli za kurkumin?

Kurkumin je aktivni sastojak korijena kurkume i poznat je po raznim fantastičnim zdravstvenim blagodatima.

Djeluje protuupalno, pomaže probavi, štiti od prehlada, blagotvorno djeluje na zdravlje srca, regulira krvni tlak, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka...

Korijen kurkume fantastičan je sastojak koji može povećati antioksidativni kapacitet tijela i štiti tijelo od slobodnih radikala. Postoje studije koje pokazuju da kurkuma čak može usporiti proces starenja te da može spriječiti rast i razvoj stanica raka.

Ukratko, njegova protuupalna svojstva čine dobro našem tijelu u sprečavanju velikog broja bolesti i problema.

Što je tinktura od kurkume?

Tinktura na bazi alkohola koncentrirani je tekući ekstrakt biljke ili svježe biljke otopljene u alkoholu. Za verziju bez alkohola možete koristiti glicerin.

Ovaj tekući oblik kurkumina omogućuje puno bržu i bolju apsorpciju kemikalije u tijelu. Kako tijelo ne treba razgraditi tekući ekstrakt, ljekovita svojstva lako se apsorbiraju u sustav.

Kako koristiti tinkturu od kurkume?

Tinktura kurkume vrlo je jednostavna za upotrebu. Trebate samo popiti tinkturu od 1 ml (20 kapi) otopljenu u čaši vode 2-3 puta dnevno. U osnovi, ne samo da od kurkume primate nevjerojatne zdravstvene beneficije, već vas potiče i da pijete više vode.

Ako vam se ne sviđa okus, u vodu s kapima tinkture možete umiješati voćni sok.

Okus ove tinkture je snažan i može vam pružiti osjećaj 'pečenja grla' - pa nije preporučljivo da je uzimate nerazrijeđenu.

Važno je napomenuti da se prije upotrebe bilo koje tinkture ili biljnog lijeka trebate posavjetovati sa svojim liječnikom, posebno ako uzimate bilo koji lijek. Kurkuma je zdrava za unos svakog dana u godini; međutim, određene kemikalije i hranjive tvari mogu smanjiti apsorpciju određenih lijekova.

Kako napraviti tinkturu?

Kao opće pravilo, biljne tinkture trebaju imati vrlo visoku razinu otapala na bazi alkohola, poput votke. U mnogim komercijalnim tinkturama obično se koristi 60 do 70 posto alkohola. Alkohol tada ekstrahira različite aktivne sastojke iz vašeg svježeg ili suhog bilja. Također stabilizira konačnu tinkturu.

Budući da ovo ne izrađujemo komercijalno, preporučuje se upotreba visokokvalitetnog organskog (ako je moguće), jakog alkohola. Na primjer, upotrijebite 70 ili 90-postotnu votku.

Najbolje je koristiti svježe, organsko korijenje kurkume. Međutim, moguće je koristiti i kurkumu u prahu.

Potreban vam je i organski crni papar. Omjer papra i kurkume je 1:10 (u gramima).

Trebat će vam jednake količine hladne alkalne vode i alkohola visoke kvalitete. Alkohol se može zamijeniti glicerinom za bezalkoholnu verziju tinkture.

Udio biljke u tekućini trebao bi biti oko 1 dio biljke na 4 dijela tekućine (1: 4) ili 1 dio biljke na 5 dijelova tekućine (1: 5). Tako bi vam, na primjer, za izradu tinkture u omjeru 1: 4 trebalo 250 grama kurkume, 500 ml votke i 500 ml vode, a tinktura 1: 5 bila bi 200 g kurkume na 500 ml votke i 500 ml vode.

U tinkturu, možete dodati i acerola prah koji je bogat vitaminom C i antioksidantima te djeluje kao konzervans.

Prije nego što započnete, pobrinite se za sterilizaciju svih alata i spremnika - sve žlice, staklenke, vrč i lopatice za miješanje koji bi došli u kontakt s tinkturom kurkume moraju se dobro oprati i sterilizirati. Ovo je prvi i najvažniji korak za izradu tinkture.

Jednostavan način sterilizacije alata je pranje kipućom vodom - prokuhajte malo vode u čajniku i prelijte je preko alata.

Tinktura od kurkume

Sastojci:

  • 2 šalice svježe naribanog organskog korijena kurkume
  • 2 šalice 70-postotnog alkohola poput votke
  • 2 šalice alkalne vode
  • 1 žlica organskog crnog papra
  • 1 šalica acerola praha (po želji)

Postupak pripreme:

1. Prije nego što započnete, pobrinite se za sterilizaciju svih alata i spremnika - sve žlice, staklenke, vrč i lopatice za miješanje koji bi došli u kontakt s tinkturom kurkume moraju se dobro oprati i sterilizirati.

2. Zatim naribajte kurkumu. Obavezno nosite rukavice kako biste spriječili da vam ruke ostanu žute. Možete je samljeti u procesoru hrane ili blenderu tek toliko da se razbije na sitne komadiće.

3. Dodajte naribanu kurkumu u steriliziranu staklenu posudu. Dodajte crni papar i acerola prah.

4. Prelijte alkoholom, a zatim dodajte vodu.

5. Dobro promiješajte i odložite na tamno i suho mjesto na 6 tjedana.

6. Svakih nekoliko dana otvorite staklenku i promiješajte čistom žlicom. Vratite na suho i tamno mjesto.

7. Za 6 tjedana ovu se smjesu može ocijediti i čuvati u malim bočicama od tamnog stakla s kapaljkom. Tada je spremno za upotrebu.

8. Otopite 0,5 ml (oko 10 kapi) tinkture u čaši vode i uzimajte 1-2 puta dnevno.

Da bi ekstrahirao kurkumin i dobila tinktura, kurkumu treba namakati najmanje šest tjedana u staklenoj posudi (inačica s glicerinom bez alkohola traje čak i duže - gotovo dvostruko više vremena).

Budući da je tinktura na bazi alkohola, rok trajanja je vrlo stabilan. Može se koristiti do godinu dana nakon izrade.