Eterična ulja mogu se upotrebljavati na različite načine, a jedan od najugodnijih je kupka. Pomiješajte 2-7 kapi eteričnog ulja sa soli ili mlijekom pa dodajte u vodu zagrijanu na 38 Celzijevih stupnjeva. Uživajte 10-15 minuta.

Ako 10-30 kapi eteričnih ulja po želji pomiješate s nekim od baznih ulja (bademovim, maslinovim i sl.), dobit ćete ulje za masažu. Kod nadimanja i grčeva utrljate ga na područje abdomena i donji dio leđa.

Inhalacija je vrlo djelotvorna. Dovoljno je nekoliko kapi nakapati na maramicu i udisati, a u slučaju nesanice može se nakapati oko jastuka.

NADIMANJE
eterična ulja borovice, grejpa, limuna

IRITABILNOST
eterična ulja bergamota, ruže geranije i kadulje

TUGA I DEPRESIJA
bergamot, kadulja, ruža

GRČEVI
lavanda, rimska kamilica, kadulja

UMOR
ružmarin i bosiljak stimuliraju i energiziraju, a lavanda potiče odmor na kraju dana

GLAVOBOLJA
lavanda, rimska kamilica, pepermint

+ Prirodne vaginalete (kod vaginalnih infekcija)
Na pari zagrijte 25 ml shea buttera (karita maslac ili mandingo) da postane tekući pa ukapajte kap eteričnog ulja čajevca, 2 kapi eteričnog ulja lavande i kap eteričnog ulja rimske kamilice. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zahvatite žličicom malo maslaca i oblikujte lopticu koju ćete upotrijebiti kao vaginaletu. Primjenjujte svaku večer prije spavanja, a kod jačih infekcija i ujutro. Ne zaboravite staviti dnevni uložak. Primjenjujte od posljednjeg dana menstruacije pa sve do sljedeće, a po potrebi ponovite dva-tri mjeseca zaredom. Prirodno je i vrlo učinkovito.