1. VITAMIN D

Dr. Glenville je na osnovi svoje kliničke prakse otkrila kako većina žena ima manjak vitamina D, neke čak i 10 puta nižu razinu od optimalne. Bez vitamina D nema apsorpcije kalcija, što je put u osteoporozu. Znanstvenici danas znaju da je dovoljna čak i mala količina kalcija ako u organizmu ima dovoljno vitamina D, uz pomoć kojega će se kalcij iskoristiti. No može ga biti u obilju, a da nam to uopće ne koristi ako nema vitamina D. Taj vitamin jača imunosni sustav, no istovremeno sprječava njegovu preveliku aktivnost koja je karakteristična za autoimune bolesti, katkad i za pobačaje, te snižava rizik od raka dojke. Sudjeluje u sprječavanju upalnih procesa u tijelu i time štiti od kardiovaskularnih bolesti, osteoartritisa i mnogih drugih. Vitamin D proizvodi se iz kolesterola pa ako ga je u tijelu malo, ono će početi stvarati više štetnog kolesterola. Veliki izvori vitamina D su žumanjak i riba, ali najviše ga se stvara preko kože uz pomoć djelovanja sunca. Kad ga uzimamo kao nadomjestak, treba birati vitamin D3 jer je najučinkovitiji.

2. FITOESTROGENI

Fitoestrogeni su tvari biljnoga podrijetla koje djeluju slično ženskom spolnom hormonu estrogenu. Odlični su protiv simptoma menopauze. Ima ih u fermentiranim proizvodima od soje kao što je miso. Fitoestrogeni imaju slabije djelovanje od estrogena koje proizvodi tijelo pa je manja vjerojatnost da će potaknuti zloćudne promjene poput raka dojke.

3. OMEGA-3 MASNE KISELINE

Mnoge žene imaju problema sa suhoćom kose, kože, sluznice te iako nadomještaju omega-6 masne kiseline s pomoću ulja noćurka, zaboravljaju na omega-3 kiseline. Posljednjih desetljeća konzumacija tih zdravih masti smanjila se za čak 80 posto. Njihovo redovito konzumiranje, međutim, smanjuje rizik od raka za čak polovinu i usporava njegov rast. Istovremeno povećava odgovor staničnih membrana na inzulin regulirajući tako razinu šećera u krvi. Omega-3 masne kiseline razrjeđuju krv kod žena koje imaju problema s pojačanim zgrušavanjem, što umanjuje vjerojatnost pobačaja, ali i duboke venske tromboze. Ove tvari djeluju protuupalno pa stoga ublažavaju cijeli niz bolesti, od ateroskleroze do osteoporoze. Dr. Glenville na dan preporučuje 750 mg EPA i 500 mg DHA, a obje su oblici omega-3 kiseline.

4. PROBIOTICI

Dobre bakterije nisu samo važne za zdravlje probavnog sustava i apsorpciju hranjivih sastojaka već štite i od raka dojke. Kako? Otkriveno je, naime, da čak i žene u čijem organizmu ne cirkulira prevelika doza estrogena mogu biti u rizičnoj skupini za rak dojke zato što u njihovoj crijevnoj flori može biti povećana razina specifičnog enzima (beta glucuronidase), inače potrebnog za razgradnju ugljikohidrata, koji usporava prirodnu eliminaciju estrogena iz tijela pa ga oslobađa i vraća u krv. To povećava estrogensko djelovanje, a time i mogućnost nastanka spomenutog tumora. Probiotici ga, međutim, neutraliziraju. Otkriveno je da taj enzim također pojačava i PMS. Dobre bakterije neutraliziraju i prekomjernu količinu kandide, gljivice koja često nepovoljno utječe na vaginalnu floru. Probiotici kontroliraju upale jer jačaju crijevnu barijeru i protuupalni odgovor. Uz probiotike, važni su i prebiotici, neprobavljiva vlakna, jer pomažu apsorpciju kalcija. Pokazalo se da potiču regulaciju glukoze u krvi u trudnoći i sprječavaju tzv. trudnički dijabetes.

5. KONOPLJIKA (AGNUS CASTUS)

Biljka koja regulira hormone te stimulira i harmonizira rad hipofize, odlična je protiv simptoma PMS-a i može odgoditi pojavu simptoma menopauze poput znojenja i valunga. Kako ističe dr. Glenville, pokazalo se da aktivne tvari u ovoj biljci djeluju poput antidepresiva, i to jednako dobro kao Prozac, što je važno za žene koje se u vrijeme PMS-a osjećaju depresivno. Pomaže i ženama koje teže ostaju trudne te onima koje su sklone ranom pobačaju jer regulira hormonalne faze menstrualnog ciklusa. Ne smije se uzimati s hormonalnim tabletama.

6. CIMICIFUGA (ACTAEA RACEMOSA)

Biljka je to koja je bila predmet najvećeg broja kliničkih studija. Djeluje kao alternativa hormonalnoj nadomjesnoj terapiji te tako smanjuje simptome menopauze. No uopće nema estrogenski utjecaj na tkivo i stoga ne povećava rizik od raka dojke. Njezine tvari utječu na receptore estrogena u mozgu i maternici, ali začudo, ne u dojkama gdje pretjerana receptorska aktivnost može napraviti najviše štete. Neki stručnjaci su se zabrinuli zbog moguće toksičnosti za jetra, međutim, kaže dr. Glenville, prijetnja je gotovo nepostojeća ako je riječ o izvornoj cimicifugi – sjevernoameričkoj, indijanskoj biljci. Dolazi li biljka, primjerice, iz Kine, treba je izbjegavati.

Actaea racemosa
Shutterstock Actaea racemosa

7. SIBIRSKI GINSENG (ELEUTHEROCOCCUS SENTICOCUS)

Ova biljka ima višestruko povoljno djelovanje na žensko zdravlje. Smanjuje posljedice stresa regulirajući rad nadbubrežne žlijezde odgovorne za reakciju na stres, regulira razinu šećera, povećava zaštitnu funkciju tijela od raka, stimulira popravak DNK te regulira rast stanica. Budući da stres utječe na naš izbor hrane (okrećemo se šećeru, utješnim ugljikohidratnim zalogajima), sibirski ginseng posredno djeluje i na sprječavanje prekomjerne težine i također sprječava rak jer se pokazalo da visok šećer u krvi povećava rizik od tumora bez obzira na debljinu. Ova se biljka može uzimati dugoročno.