Kako živjeti svoju punu mudrost

„S hormonima ili bez njih, svaka bi žena trebala svjesno ući u menopauzu – spremna prihvatiti darove koje donosi novo životno doba. Ono što se gubi znatno je manje od onoga što se dobiva, a to je ponovno otkrivanje svog unutarnjega glasa i snage da iskaže svoju istinu. Žene koje to učine zaista su neodoljive u svojoj moći i ljepoti“, govori dr. Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturist iz beogradske ordinacije Merida, koja pristup tijelu, ženi i svim njenim promjenama temelji na holizmu.

Osjetljivo razdoblje žene – menopauza – unatoč količini informacija koje su nam dostupne, često prolazi kao u magli, puno je nedoumica i izazova koji nas najviše pogađaju na emotivnoj razini. Razlog se često krije u osjećaju da ulaskom u menopauzu gubimo dio sebe s kojim smo većinu života živjeli, no – kako naglašava naša sugovornica dr. Vasiljević – ovo razdoblje zapravo predstavlja jedinstvenu priliku da napokon živimo svoju punu mudrost.

Koja je medicinska, a koja holistička definicija menopauze?

Najjednostavnija medicinska definicija za početak menopauze je period u kojem žena godinu dana nije imala menstruacijska krvarenja. Najčešće se događa između 45. i 55. godine života, a njen dolazak mogu ubrzati brojni faktori na koje se ne može utjecati: određeni operacijski zahvati, autoimune bolesti ili kemoterapija. Genetika također ima svoju ulogu u tome. Majčini geni određuju mnogo toga u životu kćeri, prvi ciklus, tjedne trudnoće, pa i ulazak u menopauzu. Genetska predispozicija povećava i našu sklonost povišenom osjećaju pritiska u ovom periodu, lupanju srca, nesanicama, valunzima, hormonskim glavoboljama, no stil života i osobnost mogu preraspodijeliti dobivene karte u našu korist.

Holistički pristup medicini koji se trudim njegovati zapravo je individualni pristup svakom čovjeku. U skladu s time, moram reći da biološko i kronološko vrijeme ne moraju teći usporedo. Razdoblje u kojem će žena ući u menopauzu te način na koji nosi svoje iskustvo i godine najviše ovise o njoj samoj. Životne okolnosti određuju mnogo toga, ali je osobni stav prema životu presudan. Velika inspiracija za mene je Yazemeenah Rossi (65-godišnji model i zvijezda društvenih mreža, op. ur.), njen duh i pogled na život koji oplemenjuje i inspirira.

Kakva se prehrana preporučuje?

Napadaji gladi mogu biti problem. U najvećem broju slučajeva oni su izazvani hormonskim varijacijama. Kada se izluči inzulin, on traži slatko, a brzo zadovoljenje apetita uglavnom se postiže nezdravim grickalicama. Žene su posebno u menopauzi sklone konzumirati krušne proizvode i slatko – rijetko kad sam čula da je netko u napadaju gladi pojeo cijelu zelenu salatu – i tako mogu brzo razviti inzulinsku rezistenciju i sklonost dijabetesu.

Zato je izuzetno važno da se konzumacija šećera i krušnih proizvoda smanji na minimum ili da se potpuno izbace. Dijabetes nije samo tzv. šećerna bolest – inzulin moramo promatrati kao ključ naše vitalnosti i iskorištavanja energije, pa je svaki naš napor da izbjegnemo inzulinsku rezistenciju dragocjen za kvalitetu našeg života i vitalnost.

Zbog smanjenog lučenja estrogena, metabolizam se u menopauzi usporava, a ubrzava se proces taloženja masnih naslaga, pogotovo oko struka. Dakle, o tome treba voditi računa, no ne treba organizam ni izgladnjivati jer tada se podiže razina kortizola, hormona stresa koji remeti sve procese u organizmu. Važni su pravilan raspored obroka, kao i vrsta i kvaliteta hrane. Uravnotežena prehrana u menopauzi podrazumijeva 40 posto voća i povrća, 30 posto masti i ulja i 30 posto bjelančevina.

Volim reći da je trbuh treći jajnik: i to salo na njemu nadoknadit će našem organizmu jedan dio estrogena.

Dobro je da je hrana organskog podrijetla ili od provjerenih proizvođača, što znači bez pesticida. Važno je povećati unos fitoestrogena te u konzultaciji s ginekologom, ako je potrebno, uvesti neki biljni suplement, poput žutog noćurka, crvene djeteline, mediteranske konopljike, ashwagandhe, biljke Cimifuga racemosa, peruanske mace... Naša bogata narodna medicina nudi mnogo opcija koje rješavaju više simptoma menopauze odjednom (valerijana i matičnjak za san, kantarion za promjene raspoloženja, kadulja za valunge, konopljika, vrkuta i stolisnik za hormonsku ravnotežu). Soja, tofu, sjemenke lana, badem i koštunjavo voće sadrže dobre omega masne kiseline. Zeleno povrće izuzetno je zdravo, kao i šparoga koju, zbog utjecaja na izgled i zdravlje žena koje je koriste zovu i 'žena sa sto muževa'. Želju za slatkišima zadovoljite voćem – to može biti i kruška ili avokado (voće koje ima oblik maternice). Za brzo podizanje energije idealno je suho voće, ali zbog šećera i kaloričnosti ne treba pretjerivati – u napadaju želje za slatkim bit će dovoljna šaka suhoga voća.

Đumbir čisti crijeva, dobar je za reumatske bolove i tegobe. Treba unositi dobre masnoće (ribe skuša, sabljarka i losos, maslinovo i kokosovo ulje), kao i vlakna (grašak, grah), a zobene, ječmene i ražene pahuljice za doručak. Češnjak u kombinaciji s tahinijem, prava je riznica svega što je ženi u menopauzi potrebno, uključujući i obilje kalcija, zatim brokula, bundeva i mrkva...

žene
Shutterstock 

S kojim vam se pitanjima žene najčešće obraćaju kada uđu u menopauzu?

Osim na fizičke simptome koji su nam svima poznati, pacijentice se često žale na promjenu raspoloženja, učestale stresove s kojima se nisu u stanju nositi na pravi način...

Zbrkane misli i prazna glava neke su od stvari koje još spominju kao problem: zaboravljaju imena, ne znaju organizirati radni dan, sređivati račune... Moram priznati da se to stvarno događa: zbog pada razine hormona privremeno imamo dojam da smo izgubile vezu s prednjim režnjem mozga koji je zadužen za racionalnost i planiranje budućnosti. Tada treba misliti srcem koje nam otvara novu, intuitivnu dimenziju doživljaja svijeta.

Također, žena se treba početi baviti onime čime se oduvijek željela baviti, a za što nikad nije imala vremena. S vremenom će se misli i koncentracija polako vratiti na staro, a žena će biti znatno zadovoljnija. Veoma je bitno na ovaj način aktivirati mozak. Možda je ovaj korak i ključan u odluci našeg bića kakav će nam život biti od ulaska u menopauzu pa nadalje: hoćemo li živjeti svoju punu vitalnost ili ćemo se predati i fokusirati na ono što nam nedostaje, umjesto da svu svoju energiju usmjerimo na ono što volimo, što smo uvijek voljeli, a za što nikad nismo imali dovoljno vremena. A svatko voli nešto drugo: netko je uvijek želio naučiti tkati, netko svirati neki instrument, pomagati drugima, čitati, pisati, slikati, upisati satove plesa...

Kako žene mogu pomoći sebi u ovom izazovnom periodu?

Hrana ima važnu ulogu u ovim promjenama. Istraživanja su pokazala da samo 10 posto Kineskinja i Japanki osjeća valunge, dok čak 75 posto žena u Americi ima ovaj problem. U japanskom jeziku čak i ne postoji riječ valung. Golema razlika u prehrani između ovih dviju kultura navodi nas na zaključak da hrana životinjskog podrijetla intenzivno utječe na variranje razine hormona koje ženama prave problem u menopauzi.

Još jedan zanimljiv podatak jest da ni u starim medicinskim zapisima Maya ne postoji termin valung. To se također može povezati s njihovom prehranom baziranom na kukuruzu, kukuruznim tortiljama, grahu, rajčici, batatu, rotkvicama i povrću, s vrlo malo mesa i mliječnih proizvoda.

Brzo hodanje svakog ili svakog drugog dana veoma pomaže olakšati valunge.

Redovita tjelesna aktivnost dobra je prevencija protiv osteoporoze. Ako zbog posla ili bilo kojeg razloga puno sjedite, obavezno u svoju dnevnu rutinu ubacite tridesetominutno vježbanje koje bi trebalo uključivati i vježbe snage. Tjelesna aktivnost će poboljšati i kvalitetu sna, a san je uvijek, pa i u menopauzi, vrlo važan.

Kako kineska tradicionalna medicina tretira menopauzu i što se, energetski, u tom periodu života žene mijenja?

Prema taoističkoj filozofiji, seksualna (životna) energija je neuništiva. Ona u menopauzi mijenja tijek, intenzitet i oblik te je prirodno i normalno da takva promjena izazove energetski šok u organizmu. Akupunktura nam prilično pomaže ako imamo tegobe menopauze jer tretiranjem određenih točaka aktivira uspavanu energiju. Kada se to prevede na jezik suvremenog čovjeka, to znači da istovremeno otklanja i emotivne i fizičke simptome menopauze, od nesanice, valunga, promjene raspoloženja, ali i pojačanog apetita.

Kada osjete zbrku u umu i tijelu, svojim pacijenticama prvo savjetujem da se umire, 'dišu' jajnicima, usmjere ljubav, prihvaćanje i razumijevanje prema svom tijelu. Žene su danas, više nego ikad, pod golemim pritiskom tereta da moraju biti superžene: sklone su prihvaćati sebe i svoje tijelo samo kao mladoliko, grčevito se držati pomlađivanja, raznih estetskih intervencija, izgladnjivanja, a iza svega toga stoji – strah. Međutim, tajna ljepote u bilo kojim godinama žene krije se u unutarnjem zadovoljstvu. A ono se nikad ne postiže na brzinu i na silu. 'Ženstvenost – to je harmonija, prirodnost i senzualnost', kaže Monika Belucci.

Seksualnost u menopauzi ovisi o osobnom iskustvu i očekivanjima: pokazalo se da je prikladan partner važniji od svih smetnji koje uzrokuje sama menopauza. Bračna (ili partnerska) sreća važna je za seksualnu želju. Žene svih godina često gube seksualnu želju zbog izloženosti stresu. Taoistička filozofija uči nas disanju jajnicima jer ono omogućuje kruženje životne energije kroz cijelo tijelo. Energija jajnika šalje se svim ostalim organima, pa žena može nastaviti seksualnu aktivnost koliko želi jer nema gubitka energije.

Kako se nositi s teškim emocijama?

Žene mi se često žale na promjene raspoloženja čiji su najčešći uzroci učestali stresovi, nezavršeni poslovi tijekom prve polovine života, gubitci koje nisu oplakale, sve važno što nisu završile. Situacija izgleda kao da siđete u podrum i pronađete kutije koje treba posložiti ili pobacati. Dobro je suočiti se i raščistiti s vlastitim nezavršenim poslovima. Kao podrška, u tom procesu dobra je akupunktura, homeopatija i fizičko vježbanje. Raspoloženje će sigurno podići tjelesna aktivnost, šetnja i boravak na čistom zraku.

Za zdravlje žene vrlo je važna i blagonaklonost prema drugima, ali i prema sebi. Te emocije uvijek treba poticati i njegovati, nasuprot onim drugim emocijama, teškim i destruktivnim. Nije sretna samo ona žena koja je čeličnom disciplinom izbjegla bolesti, nego ona koja je svoj život sretno proživjela i bavila se onim čime je željela, a sve prepreke i teške trenutke svladavala ljubavlju.