Nadutost je neugodan i frustrirajući problem s kojim se mnogi bore, a iako je može uzrokovati prehrana, hormoni također mogu igrati ulogu, posebno za žene u menopauzi, piše mbg. Naše se tijelo mijenja s vremenom, no kakav točno utjecaj menopauza ima na nadutost i što je uzrokuje?

Estrogen i progesteron dva su primarna ženska spolna hormona, a te razine variraju kako ulazite u menopauzu, što može uzrokovati neke nuspojave u tijelu. "Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati osjećaj nadutosti kod žene," objasnila je liječnica Wendie Trubow za mbg. "Obično, dok žena ulazi u menopauzu, nadutost se javlja zbog premale razine progesterona, stoga preporučujemo provjeru razine", dodala je.

Ove promjene u hormonima mogu izravno utjecati na vaše zdravlje. "U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je popraćeno fluktuacijama u razinama estrogena i naposljetku do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju", kazao je ginekolog Eden Fromberg.

Tada tijelo može zadržavati više tekućine nego inače, što rezultira nadutošću u menopauzi. Stoga, kako biste olakšali ove promjene u vašem tijelu, može biti korisno fokusirati se na zadržavanje tekućine.

Kako ublažiti nadutost u menopauzi

Ciljano zadržavanje tekućine jedan je od najboljih načina za smanjenje nadutosti trbuha tijekom menopauze, a postoji nekoliko metoda koje možete isprobati.

1. Pijenje puno vode

Ako vaše tijelo zadržava vodu, to zapravo može biti znak da morate piti više, a ne manje vode. "Pijenje određene količine tekućine je važno, a ograničavanje tekućine ne rješava zadržavanje tekućine. Zapravo, ograničavanje tekućine utječe na probavu, što dodatno pogoršava nadutost", napominje Fromberg. 

2. Pažljiviji pristup prehrani

Vjerojatno već znate kako prehrana ima veliki utjecaj na nadutost, čak i izvan menopauze pa je korisno paziti na hranu koja je svojevrsni "okidač". "Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara plinove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiši i rafinirani ugljikohidrati mogu pridonijeti nadutosti. Crijevni mikrobiom sastoji se od imunološki osjetljivih organizama koji oblažu naše tanko i debelo crijevo, a ti su esencijalni mikrobi posebno osjetljivi na šećer, slatkiše i rafinirane ugljikohidrate", objašnjava Fromberg. 

Možete smanjiti unos slatkiša i prerađenih grickalica te ih zamijeniti sastojcima bogatim probioticima kao što je jogurt, fermentirana hrana poput kimchija, pa čak i kiseli kupus.

3. Uzimanje probiotika

Osim konzumiranja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog dodatka prehrani još je jedan način da svojim crijevima date ono što im je potrebno. 

4. Upravljanje stresom

Stres također može igrati ulogu u nadutosti, a upravljanje osjećajem preopterećenosti iz dana u dan odrazit će se na cjelokupno zdravlje. "Jajnici se opskrbljuju krvlju i živcima iz nadbubrežnih žlijezda, a te su endokrine strukture hormonalno i strukturalno osjetljive na međusobne procese. U početku menopauze nadbubrežne žlijezde mogu postati osjetljivije na stres zbog manjka 'potpore' iz jajnika", kaže Fromberg.

Međutim, redovita tjelovježba, dobar san, disanje, odmor i oporavak izvrsne su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja.

Iako je povremena nadutost potpuno normalna, ako se zadržava i nakon zdravih promjena u vašem životnom stilu, možda bi bilo dobro provjeriti s liječnikom postoji li drugi način liječenja.