Do sada ste vjerojatno čuli da je prehrana bazirana na povrću povezana s nižim razinama LDL kolesterola (tzv. "lošeg" kolesterola), nižim krvnim tlakom i manjim brojem slučajeva srčanih bolesti. Nutricionisti prikupljaju sve više dokaza koji sugeriraju da je jedenje voća i povrća izvrstan način ulaganja u vlastitu dugovječnost. A prema novoj meta-studiji, konzumiranje tri biljne namirnice i smanjena konzumacija crvenog mesa mogla bi dodati 10 godina vašem životu, piše Well and Good.
Meta-analiza je stvorila model koristeći postojeće podatke iz revolucionarne studije koja je prikupila informacije o preranim smrtima i invaliditetima koje uzrokuje preko 350 bolesti i ozljeda u 195 zemalja od 1990. do 2019.
Znanstvenici sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj upotrijebili su te podatke kako bi procijenili utjecaj promjena u prehrani na životni vijek. "Hrana je ključna za zdravlje, a procjenjuje se da globalni rizični čimbenici u prehrani uzrokuju 11 milijuna smrtnih slučajeva", pišu autori studije.
"Najveći pomaci u očekivanom životnom vijeku bili su postignuti konzumiranjem više mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova te smanjenom konzumacijom crvenog i prerađenog mesa", dodali su. Do ovog su zaključka došli uspoređujući zdravstvenu sliku ljudi koji su jeli "tipičnu zapadnjačku hranu", koja je uključivala slatka pića i crveno meso, ljudi koji su jeli "optimiziranu prehranu", koja je uključivala više povrća i isključivala hranu iz prethodne skupine te ljudi koji su jeli "dostupnu hranu" ili imali prehranu koja se nalazi negdje na sredini između prve dvije.
Iako pojednostavljeno rezultati mogu zvučati kao "više salate, a manje burgera", nutricionistica Amy Gorin preporučuje šire shvaćanje rezultata studije. "Prebacivanje s tipične zapadnjačke prehrane na onu koja uključuje veći unos cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe, voća, povrća i orašastih plodova – i manje crvenog i prerađenog mesa, manje pića s dodatkom šećera i manje rafiniranih žitarica – moglo bi značajno produžiti životni vijek", kaže ona.
Postoji nekoliko značajnih prednosti spomenutih namirnica koje produžuju životni vijek.
Mahunarke
"Mahunarke su temelj biljne prehrane, a uključuju slanutak i leću. Ove namirnice sadrže vlakna i proteine, kombinaciju koja vam pomaže da se duže osjećate sitima", kaže Gorin. Možete uživati u pečenom slanutku, ili u leći u juhi ili salati.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi sadrže proteine, vlakna i dobre masti. Jedan od najpristupačnijih načina konzumiranja orašastih plodova je jesti maslac od orašastih plodova, posebno maslac od kikirikija.
Cjelovite žitarice
"Cjelovite žitarice uključuju namirnice poput zobene kaše, amaranta i prosa. One su sjajan izvor proteina i vlakana. Određene cjelovite žitarice, poput prosa sadrže željezo, što posebno brine vegane i vegetarijance", tvrdi Gorin.
Ipak, vrijedno je napomenuti da, kao i svaka studija, ovo istraživanje ima svoja ograničenja. "Ovisno o tome u kojoj ste dobi kada promijenite prehranu, predviđeni životni vijek varira. Varijacije ovise i o spolu. Na primjer, promjena prehrane u dobi od 60 godina ženama bi produžila životni vijek za osam godina i gotovo devet godina muškarcima. U dobi od 20 godina, to bi rezultiralo šestogodišnjim povećanjem za žene i sedmogodišnjim za muškarce."
Dakle, kada odlučujete što ćete jesti, imajte na umu da je ova studija više smjernica, nego zakon. Uostalom: samo vi znate što je vašem tijelu potrebno u određenom trenutku.