Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjakinja upozorava na hranu koju bismo u periodima stresa trebali izbjegavati

Možda djeluje kao hrana koja će vas utješiti, ali želite li izbjeći simptome depresije, slabljenje imuniteta i nisku razinu energije nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho upozorava da bi ovih 11 namirnica valjalo izbjegavati

 žena kava Izvor: Profimedia

U krivoj hrani tražimo utjehu

Stres 21. stoljeća je uglavnom emocionalni i mentalni, iscrpljuje naše tijelo te često dovodi do manjka vitamina, minerala, pogoršava probavni i imunosni sustav, usporava metabolizam te se često kao rezultat toga i udebljamo, a i uzrok je mnogih oboljenja!

Tijekom ovih nekoliko mjeseci, mnogima se život promijenio, neke je strah bolesti, gubitka posla, ekonomske neizvjesnosti, preduge samoizolacije... Zainteresirana sadašnjom situacijom, provela sam brzo istraživanje na 200 osoba koje je pokazalo da se čak više od 50 posto ispitanika trenutno osjeća energetski lošije i pod povećanim stresom. Stoga, ne čudi da u hrani tražimo utjehu i da su recepti za rafinirana dizana tijesta sve su popularnija.

Dugoročno gledano, takva hrana nije dobra vijest po naše zdravlje i sljedeće biste namirnice trebali eliminirati iz jelovnika ili smanjiti njihovu konzumaciju:

Kava

Ovaj ‘ritualni’ napitak sadrži tri stimulirajuće supstance: kafein, teobromin i teofilin. Čak i kava bez kofeina sadržava teobromin i teofilin, što znači da nije oslobođena stimulanasa. Pijte najviše dvije kave na dan te pokušajte da posljednja ne bude poslije 15 sati. Naviku da popijete kavu nakon jela ‘ukinite’ i to naročito ako ste skloni anemiji jer kava poslije jela smanjuje apsorpciju željeza!

Čaj

Jaka šalica čaja sadrži istu količinu kofeina kao i slabije napravljena kava. Usto, čaj sadržava tanin koji otežava apsorpciju željeza i cinka. Od svih čajeva najviše je adiktivan engleski klasični čaj, koji u sebi sadrži aditiv bergamot.

Alkohol

Stimulira izlučivanje adrenalina a rezultat je nervoza i nesanica. Jedna do dvije čašice alkohola za opustiti se je u redu ali više od toga, i to često, uz dodatno stres, dovodi do proizvodnje štetnih kemikalija te ako nam je već prethodno jetra ‘preopterećena’, ove štetne tvari ostaju u tijelu što dovodi do štetnih posljedica.

Bijeli, rafinirani šećer

Djeluje na naše raspoloženje i razinu energije a ne sadržava važne nutrijente. Pretjerano konzumiranje može dovesti do agresivnosti, pada koncentracije, lupanja srca, zaboravnosti, strahova, poteškoća s vidom, gubitka želje za seksom, nesanice...

Gazirani napitci

Često sadrže 5 -7mg kofeina, što je oko ¼ kofeine iz "slabije" kave, a usto su bogati šećerom i umjetnim bojama što ih stvrstava u "super stres" napitke za koje je dokazano da su jedni od uzročnika porasta hiperaktivnosti kod djece.

Preslana hrana

Umara adrenalne žlijezde te uzrokuje emocionalnu nestabilnost. Dajte prednost soli koja sadrži kalij a ne natrij!

Neke vrste margarina

Sadrže transmasne kiseline koje loše djeluju na razinu kolesterola i mogu blokirati unos i asimilaciju zdravih esencijalnih masnih kiselina.

Preljuta hrana

Iako čili ima pozitivan učinak na ubrzanje metabolizma, u danima kada osjećate da ste pod velikim stresom izbjegavajte ovu vrstu hrane jer nakon što je pojedete tijelo reagira kao da je pod stresom.

Bijelo brašno

Kao i rafinirani šećer, bijelo brašno se brzo apsorbira i brzo podiže nivo šećera u krvi pa ne samo da je njegov energetski učinak trenutačan, već vrlo brzo nakon što smo pojeli takve namirnice se osjećamo ‘gore’ nego prije.

Crveno meso

Učestalo jedenje crvenog mesa podiže razinu dopamina i noradrenalina, a oba hormona su asocirana s povećanimnivoom uznemirenosti i stresa.

Niskomasni proizvodi

Veliki broj istraživanja, niskomasne proizvode, kao i dijetetske programe sa sniženim udijelom masnoća usko veže s povećanim simptomima depresije.

Više o autorici doznajte na Doctor Nutrition Bar i na Nutrition Diagnostic Center.