Tradicionalni talijanski bolonjez priprema se s povrćem, rajčicama i nekoliko vrsta mesa, a ovaj veganski, koji je jednako neodoljiv i bogat okusom, bazira se na gljivama. U veganskom bolonjezu podjednako će uživati svi članovi vaše obitelji. Poslužite ga uz tjesteninu, rižu ili domaće njoke

Sastojci:

500 – 600 g mješavine svježih gljiva (bijelih i zlatnih šampinjona, bukovača, gljiva portobello i shiitake)
2 luka
3 češnja češnjaka
1 stabljika celera
2-3 mrkve
5 žlica maslinova ulja
½ čaše suhoga bijelog vina
4 žlice paste od rajčica (koncentrata rajčice)
2 limenke nasjeckanih rajčica
2 žlice balzamičnog octa
1 žličica svijetlog smeđeg šećera
3 lovorova lista
1 žličica sušene majčine dušice
2 žličice sušenog origana
1 žličica smrvljenih čili papričica ili ½ žličice čili papričica u prahu
½ žličice soli
svježe mljeven papar
listići svježeg bosiljka za ukrašavanje


Gljive prebrišite vlažnom krpicom i odrežite tamne krajeve stapki. Veće narežite na nekoliko komada. Stavite ih u multipraktik i usitnite. (Gljive možete usitniti i nožem.) Luk i češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte. Očistite i nasitno narežite stabljike celera i mrkve.
U većem loncu na srednjoj vatri zagrijte ulje. Dodajte usitnjene gljive i dobro ih zapecite uz često miješanje. Tek kada gljive dobiju zlatnosmeđu boju i ispari tekućina koju su pustile, dodajte luk i češnjak pa pirjajte 10-ak minuta. Potom dodajte celer i mrkvu, lovor, origano i čili papričice.

Dobro promiješajte i pirjajte 5-6 minuta. Zatim podlijte vinom i umiješajte koncentrat rajčice. Kuhajte još 5-6 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari. Ulijte nasjeckane rajčice iz limenki, dodajte balzamični ocat, šećer i majčinu dušicu, posolite i popaprite; dobro promiješajte, poklopite lonac, smanjite vatru i nastavite kuhati, uz povremeno miješanje, otprilike 1 sat. Nakon kuhanja ostavite da odstoji otprilike pola sata prije posluživanja s kuhanom tjesteninom ili njokima.