U dobroj namjeri, kupili ste gomilu banana s namjerom da uvijek pri ruci imate brzi i zdravi zalogaj ili da ih poslužite uz granolu, ali već danim sjede u košarici s voćem i smeđe su mrlje počele prikrivati njihovu žutu koru.
Da ne bi za koji dan završile u biootpadu, isprobajte jedan od ova tri recepta, koji koriste njihovu prirodnu slatkoću i svojstva slična jajima, za ukusne i neodoljive slastice.
Američke palačinke od 3 sastojka
Sastojci:
1 zrela banana, plus još za posluživanje (po želji)
2 velika jaja
½ žličice praška za pecivo
Priprema:
Dodajte bananu u zdjelu i zgnječite je dok ne bude kremasta i bez grudica. U drugoj zdjeli umutite jaja. U zdjelu s bananom dodajte prašak za pecivo, pa umiješajte jaja. Sastojke iz obje zdjele smiješajte tako da se potpuno prožmu.
Ugrijte ulje u tavi za palačinke na srednje jakoj vatri. Kada se zagrije, dodajte 2 žlice tijesta u tavu. Pecite dok palačinka ne bude gotova pa je pažljivo okrenite na drugu stranu. Nastavite ove korake s ostatkom tijesta. Ako želite, poslužite s narezanom bananom.
Granola s bananom i kokosom
Sastojci:
2 šalice zobi
1 šalica nezaslađenog čipsa od kokosa
½ šalice sjemenki bundeve
½ žličice cimeta
¼ žličica morske soli
1 zrela banana, pire
2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, kokosov čips, sjemenke bundeve, cimet i sol. Potom, dodajte pire od banana i kokosovo ulje. Žlicom promiješajte sastojke da se prožmu pa je rasporedite, u ravnomjernom sloju, na veliki lim za pečenje. Utisnite prstima u lim i stavite u pećnicu.
Pecite 45 do 55 minuta, provjeravajući i miješajući svakih 15 minuta. Jednom kada granola porumeni i više se bude vlažna, izvadite iz pećnice. (Napomena: Kad se ohladi, još više će se stisnuti, pa nemojte pretjerivati.)
Kad se potpuno ohladi, čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u zamrzivaču nekoliko mjeseci.
Čokoladni zalogaji s bananom
Sastojci:
½ šalice pekan oraha
1 žlica kokosovog ulja, rastopljenog
½ žličice krupne morske soli
170 g tamne čokolade, grubo nasjeckane
2 zrele banane
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160° C. U maloj zdjeli smiješajte orašaste plodove, kokosovo ulje i sol tako da su svi sastojci ravnomjerno raspoređeni.
Smjesu u ravnomjernom sloju prebacite na lim za pečenje i pecite dok ne postane mirisna i zapečena, oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi, a zatim pečenu smjesu razlomite na manje komade.
Na pari otopite čokoladu neprestano miješajući da ne zakuha. Kad se čokolada otopi, maknite je s vatre i ostavite sa strane.
Pokrijte lim za pečenje papirom za pečenje. Ogulite banane i narežite ih na kriške debljine oko 1 cm. Jednu po jednu plošku banane umočite u rastopljenu čokoladu, a zatim uvaljajte u smjesu s pekan orasima pa stavite na papir za pečenje. Kada završite, stavite lim za pečenje u zamrzivač na 15 minuta da se čokolada ohladi.
Izvor: www.mindbodygreen.com