Celer
Prije nekoliko desetljeća, koristio se za tretiranje nesanice, uznemirenosti, reumatizma, gihta i artritisa, u Vijetnamu ga tradicionalno koriste za smanjenje krvnog tlaka, dok je znanstveno dokazano da celer značajno smanjuje kolesterol tako što pojačava izlučivanje žučne kiseline. Muči li vas nesanica, prije spavanja pojedite dva štapića zelenoga duguljastog celera! Sadrži nutrijente koji smiruju: A, C, B1 i B2 vitamine te minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor i kalij.

Plava riba
Omega-3 masne kiseline izvrsne su u borbi protiv depresije jer balansiraju kemijski disbalans u mozgu koji može potencijalno uzrokovati depresiju.

Smeđa riža
Pomaže u otpuštanju serotonina i norepinefrina, hormona odgovornih za osjećaje zadovoljstva i sreće. Usto, zbog sporijeg otpuštanja šećera u krvi, smeđa riža nam daje bolji energetski učinak te potiče bolje raspoloženje.

Banana
Sadrži vitamin B6, magnezij, biljna vlakna i kalij zbog čega može pomoći smanjiti rizik od moždanog udara i sniziti krvni tlak koji može biti povećan zbog stresa.

Avokado
U usporedbi s bilo kojim drugim voćem, avokado sadrži najviše bjelančevina, kalija, magnezija, folne kiseline, vitamina B skupine, vitamin E i K. Sadrži i beta-sitosterol, fitokemijsku tvar koja snižava kolesterol! Jednom riječju, "supervoće"!

Ginseng
Ovaj moćan korijen ima snagu blokirati aktivnosti hormona stresa. Najbolje ga je uzimati na prazan stomak ali ne kasno u danu jer vas može držati budnim duboko u noć!

Krastavac
Ovo povrće „hladi“ jetru a „hladnija“ jetra omogućuje bolju regulaciju hormona, poboljšava raspoloženje te pridonosi pozitivnim emocijama.

Sezamove i suncokretove sjemenke
Ove su sjemenke bogate cinkom i vitaminima B skupine, naročito B6 i pantotenskom kiselinom, a smatra se da upravo nivo ovih nutrijenata pada kada smo pod stresom.

Bademi
Orašasti plod bogat magnezijem važan je za održanje funkcije adrenalnih žlijezdi, odgovornih za proizvodnju cijelog niza hormona, uključujući adrenalin i kortizol. Kad ste pod stresom, namočite bademe preko noći pa ih grickajte kroz jutro.

Zeleno lisnato povrće
Sadrži magnezij i kalcij, minerale poznate po umirujućem efektu.

Stručnjakinja upozorava na hranu koju bismo u periodima stresa trebali izbjegavati

Šparoge
Bogate su glutationom, antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja, odnosno štiti ih od negativnih posljedica stresa.

Morske alge
Morske alge nadoknađuju veliki broj nutrijenta koji se ubrzano troše kada smo pod stresom. Sadrže 60 posto proteina iz kojih se proizvodi hormon sreće serotonin i nutrijente koji pozitivno djeluju na živčani sustav pa predstavljaju važnu „antistresnu“ hranu.

Lubenica
Ovaj izvor važnih antioksidanasa i vitamina najbolje je uzimati u obliku napitka. Čaj od sjemenki lubenice pomaže smanjiti povišeni krvni tlak koji često uzrokovan stresom.

Brusnice
Flavonoidi i fenolne komponente iz brusnice dokazano smanjuju „loš“, LDL kolesterol a povećavaju „dobri“, HDL kolesterol pa su brusnice, kao i njihov sok odlične za smirenje ali i za prevenciju srčanih oboljenja.

Češnjak
Zahvaljujući njegovim moćnim komponentama (u prvom redu, to su alicin, saponin i kumarična kiselina) istraživanja pokazuju da suplementi češnjaka nakon 12 tjedana spuštaju „loš“ LDL kolesterol za 11 posto.

Više o autorici doznajte na Doctor Nutrition Bar i na Nutrition Diagnostic Center.