Sastojci:
- 1 kg brašnastih krumpira
- 100 g brašna tipa 00, plus još malo za podlogu
- 1 muškatni oraščić, za ribanje
Postupak pripreme:
- Kuhajte krumpire u većoj količini slane vode 20 do 25 minuta, ili dok ne omekšaju. Ocijedite vodu i ostavite krumpire da se malo ohlade. Ohlađene krumpire zatim ogulite.
- Propasirajte ih na stolu ili podlozi na kojoj ćete raditi njoke.
- Preko krumpira posipajte brašno, naribajte pola muškatnog oraščića, dobro začinite solju i crnim paprom, a zatim sve zajedno povežite rukama.
- Ovisno o krumpiru, po potrebi dodajte još malo brašna.
- Mijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim podijelite tijesto na četiri jednaka dijela, a svaki dio tada razvaljajte u dugačku “kobasicu“ debelu dva centimetra. Režite na jednake dijelove veličine otprilike tri centimetra.
- Svaki dobiveni jastučić sada možete provaljati preko daščice za njoke ili vilice, ili ih ostavite kakvi jesu.
- Kuhajte njoke u kipućoj slanoj vodi u dva navrata kako se ne bi raspali. Kuhajte ih dvije do tri minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom žlicom i poslužite uz omiljeni umak.
Pročitajte i: