za 4 porcije

gotovo za 15 minuta

Sastojci:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 8 mladih patlidžana prerezanih na pola po dužini (ili dva obična patlidžana, narezana na kriške)
  • 2 ljutike, nasjeckane
  • 3 režnja češnjaka, nasjeckana
  • po prstohvat soli i crnog papra
  • 1 žličica suhog ružmarina
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • 3 žlice sojina umaka ili coconut aminos (ako ne želite soju)
  • 3 žlice javorova sirupa
  • 1 žlica engleskog senfa

Za leću:

  • 1 konzerva od 400 g zelene leće, procijeđene
  • kora i sok 1 limuna
  • šaka narezanog svježeg začinskog bilja (ja sam upotrijebio metvicu, bosiljak i peršin)
  • po prstohvat soli i crnog papra
  • šaka crnih maslina

Za posluživanje:

  • motar ili divlje šparoge, pareni (po želji)

Priprema:

Ulje zagrijte u tavi s neprianjajućim dnom na srednje jakoj vatri. Patlidžane stavite u tavu, odrezane strane prema dolje, pa dodajte ljutiku, češnjak i začine.

Kuhajte 2 – 3 minute, odnosno dok patlidžani ne poprime lijepu zlatnu boju.

Zatim ih okrenite. Dodajte ružmarin, ocat, sojin umak, javorov sirup, gorušicu i 240 ml (1 šalicu) vode.

Smanjite vatru i ostavite da se tekućina reducira tako da poprimi izgled glazure, približno 5 minuta.

U međuvremenu u loncu pomiješajte sastojke za leću i stavite na najslabiju vatru da ih lagano zagrijete.

Kad patlidžani budu glazirani, poslužite ih s lećom i po želji s parenim motarom ili divljim šparogama.