Sastojci:
- 3/4 šalice nekuhane bijele ili smeđe riže dugog zrna
- 4 šalice vode (za gušće, kremastije mlijeko koristite manje vode!)
- 1 prstohvat soli
- 1 cijela datulja bez koštice (nije obavezno / za slatkoću / ili 1 žlica (15 ml) javorovog sirupa)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)
- 2 žlice sirovog kakaa ili kakaa u prahu za "čokoladno mlijeko" (nije obavezno)
- 1/4 šalice svježeg bobičastog voća za "bobičasto mlijeko" (nije obavezno)
Postupak pripreme:
- Namočite rižu u 2 šalice (količina kako je napisano izvorno u receptu ili podesite ako želite veću ili manju dobivenu količinu mlijeka) vrlo vruće (ne kipuće vode) tijekom 2 sata. Riža bi trebala biti mekana, ali i dalje vrlo sirova - noktom biste je trebali moći prepoloviti na pola, bez puno napora. Ocijedite i dodajte u blender.
- Dodajte vodu, sol i sve ostale dodatke (nije obavezno). Prekrijte poklopcem i pokrijte ručnikom kako ne bi prskalo. Miksajte otprilike 1 minutu dok točkice od datulja ne postanu vrlo male i čini se da se smjesa dobro sjedinjuje. Ne mora biti 100 posto usitnjeno.
- Žlicom izvadite mali uzorak kako biste testirali slatkoću. Ako nije dovoljno slatko, dodajte još datulja.
- Smjesu prelijte preko velike posude ili vrča za miješanje prekrivenog tankim ručnikom ili čistom majicom. Prema mom iskustvu, dobro ju je dvaput procijediti kroz tanki ručnik.
- Prebacite u zatvorenu posudu i ohladite. Držat će se u hladnjaku do 5 dana (ponekad i više). Izvrsno je za upotrebu u stvarima poput smoothija, granole, umaka od veganskog sira i za izradu pekarskih proizvoda!
Pročitajte i: