Makrobiotički zapečeni tofu

Pakiranje tofua (250-300 g) izrežite na kriške od 1 cm. Svaku krišku prerežite na dva dijela. Zagrijte vodu (debljine prsta) u odgovarajućoj posudi i dodajte žlicu tamarija. Kad prokuha, dodajte tofu i kuhajte ga oko pet minuta. Izvadite tofu i poslažite na nauljenu posudu za pečenje. Pripremite preljev. Pomiješajte miso pastu s tahinom (sezamova pasta) u omjeru 1:5. Dodajte malo tople vode da dobijete umak gust poput majoneze. Premažite time tofu, posipajte ga sezamom i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20-ak minuta.

Quiche s blitvom i tofuom

Pomiješajte šalicu integralnoga pšeničnog brašna, pola žličice usitnjene morske soli i tri žlice kukuruzna ulja. Dodajte 1/3 šalice hladne vode i umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta. Valjkom razvucite tanko tijesto, malo ga pobrašnite i stavite u nauljeni okrugli kalup za quiche (22 cm). Izbodite tijesto vilicom na više mjesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta. Operite dvije vezice blitve. Očistite blitvu od peteljki i debelih središnjih žila pa je mokru stavite u posudu u kojoj ste zagrijali žlicu maslinova ulja. Posolite i pirjajte blitvu oko tri minute dok ne splasne pa dodajte dva-tri češnja češnjaka. Sameljite u blenderu oko 200 g tofua s malo vode i žlicom integralnog brašna. Pomiješajte smjesu od tofua s blitvom i rasporedite preko pečenog tijesta. Pecite u pećnici još 15-ak minuta.

Marinirani tofu s roštilja

Prerežite pakiranje tofua na dva dijela. Možete upotrijebiti zamrznuti tofu jer će biti čvršći dok se peče. Marinirajte svježi ili odmrznuti tofu u umaku od ¼ šalice soka limete ili naranče, ¼ šalice javorova sirupa ili meda, 1/8 šalice tamarija, tri nasjeckana češnja češnjaka i dvije žličice naribanog đumbira. Neka se tofu marinira u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Premažite rešetku roštilja uljem i pecite po tri minute sa svake strane, najbolje na dijelu roštilja gdje temperatura nije jako visoka.