Vitamin B7 ili biotin je vitamin B topljiv u vodi. Izuzetno je potreban tijelu za pretvaranje masti, proteina i ugljikohidrata u energiju. Doprinosi normalnom fiziološkom funkcioniranju tijela te živčanom i probavnom sustavu. Biotin je također bitan za održavanju razine šećera u krvi, pa osobe s dijabetesom često imaju nisku razinu ovog vitamina.

Također, često se naziva vitaminom ljepote jer pozitivno utječe na kožu, nokte i kosu. Neophodan je za iskorištavanje drugih vitamina B-kompleksa. Simptomi koji najčešće ukazuju na nedostatak vitamina B7 su osjećaj umora, bolovi u mišićima, slaba koncentracija i nagle promjene raspoloženja. Kako bismo na prirodan način unijeli ovaj vitamin u organizam i doprinijeli zdravlju i ljepoti, važno u jelovnik ubaciti sljedećih pet namirnica:

1. Organska jaja - Žumanjak je jedan je od najbogatijih izvora biotina, a stručnjaci ističu da ga najviše ima u kuhanom žumanjku.

2. Losos - Osim vitamina B7, losos je izuzetno bogat omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od upale, štite srce, poboljšavaju zdravlje mozga i održavaju zdravu kosu i kožu.

3. Badem - Jedan badem sadrži 1,5 mg vitamina B7. Bademi su bogati magnezijem, vitaminom E i vlaknima koji su od velike pomoći u gubitku težine. Također, ovaj orašasti plod je sjajan izvor proteina i zdravih masnoća, pa ga možete jesti za užinu ako vam je potrebno nešto da vas zasiti, a da bude zdravo.

4. Rajčica - osim što je izvrstan izvor biotina, rajčica sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka te štiti zdravlje srca.

5. Špinat - sadrži jednu od najviših razina biotina među lisnatim zelenim povrćem. Zamrzavanje špinata ne čini ga ni manje moćnim; jedna porcija nasjeckanog lišća špinata koji je bio smrznut sadrži 7 mikrograma biotina.