Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIRODNI SASTOJCI KOJI UBLAŽAVAJU SIMPTOME MENOPAUZE: Valunzi postaju podnošljiviji uz ove pristupačne sjemenke

Umjesto hormonske terapije, sve više žena okreće se prirodnim sastojcima i pripravcima kako bi ublažile simptome menopauze

 Namirnice i pripravci za ublažavanje simptoma menopauze Izvor: Shutterstock

Za liječenje uobičajenih simptoma menopauze, poput promjena raspoloženja, valunga i nesanice, žene sve više traže prirodne sastojke. Zapravo, mnoge se umjesto potencijalno rizične hormonskoj terapiji okreću bilju, hrani i promjenama načina života, piše Verywellhealth. Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom prije korištenja prirodnih sastojaka za ublažavanje menopauze kako biste bili sigurni da neće utjecati na lijekove ili zdravstveno stanje. Međutim, upamtite - prirodno ne znači sigurno. Prirodni pristup ne dolazi bez rizika, a što više znate, to bolje možete donositi odluke koje će vam koristiti.

Valunzi

Valunzi i noćno znojenje najčešće muče žene tijekom prijelaza u menopauzu. Iako je estrogen vrlo učinkovit u ublažavanju simptoma, postoje alternativne terapije koje pomažu brojnim ženama. Na primjer, crni kohoš je dodatak prehrani koji dolazi od biljke iz obitelji ljutika. Stoljećima se koristi kao lijek za menstrualne poremećaje i simptome menopauze.

Velik broj studija pokazao je da je crni kohoš otprilike jednako učinkovit kao estrogen za određene simptome, uključujući valunge i promjene raspoloženja. Siguran je i može biti odličan izbor ako želite probati nešto osim estrogena za liječenje. 

 Crni kohoš
Crni kohoš
Izvor: Shutterstock

Žene u menopauzi pune su riječi hvale za sjemenke lana i laneno ulje. Sadrže biljne estrogene i ulja koja se koriste za liječenje bolova u grudima i valunga. Jedna mala pilot studija pokazala je značajno poboljšanje simptoma valunga kod žena koje su svakodnevno koristile sjemenke lana. Druge studije sugeriraju da dijetalno laneno sjeme može smanjiti ozbiljnost i učestalost valunga, dok drugi tvrde da nemaju nikakav učinak. Budući da je laneno sjeme dobro za zdravlje, nema štete ako ga dodate u svoju prehranu, ali imajte na umu da možda neće biti tako učinkovito za ublažavanje simptoma menopauze.

Crvena djetelina je još jedan biljni estrogen koji neke žene smatraju učinkovitim za smanjenje valunga. Studije pokazuju vrlo skroman učinak crvene djeteline na simptome menopauze.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja još su jedan neugodan simptom menopauze. Žene ponekad kažu da se osjećaju kao da "žele odgristi nečiju glavu" ili su "tužne bez ikakvog razloga". Što ste osjetljiviji na hormonalne promjene, veća je vjerojatnost da ćete primijetiti neke promjene raspoloženja u menopauzi.

U studijama se pokazalo da gospina trava (kantarion) pomaže kod blage do umjerene depresije i promjenama raspoloženja kod nekih žena u menopauzi. Vitamin D igra ulogu u kontroliranju brojnih tjelesnih procesa. Povezan je s prevencijom raka, srčanih bolesti, osteoporoze i mnogih drugih kroničnih bolesti. Također dokazano ublažava raspoloženje. 15 do 20 minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti svaki dan, bez kreme za sunčanje, također vam može pomoći da održite zdravu razinu vitamina D. 

 Gospina trava
Gospina trava
Izvor: Shutterstock

Što isprobati umjesto suplemenata i prirodnih sastojaka?

Ako vam se ideja o uzimanju suplemenata za liječenje simptoma menopauze ne sviđa, razmislite o tehnikama opuštanja i akupunkturi. Pokazalo se da polagano i duboko disanje, kao i tehnike progresivnog opuštanja smanjuju valunge do 60 posto. Polako udahnite kroz nos, brojeći do pet. Zatim polako izdahnite kroz usta, brojeći od pet natrag do jedan. Počnite ovako disati čim osjetite dolazak valunga.

Akupunktura također pomaže kod valunga, no nepoznato je događa li se to zbog opuštanja tijekom tretmana ili učinkovitosti tretmana. U svakom slučaju, ne škodi probati.

Meditacija je još jedna praksa koja može pomoći u liječenju simptoma menopauze, uključujući promjene raspoloženja. Svakodnevno kratko meditiranje može blago promijeniti kemiju vašeg mozga i smanjiti stres. Učenje meditiranja moglo bi biti najbolji lijek za menopauzu koji ćete isprobati. To je mala investicija koja donosi veliku nagradu.

Izdvojeno za vas...

Najnovije