Negativne misli ne mogu imati moć nad nama osim ako ne odlučimo drugačije. Ipak, toksične misli ne definiraju nas kao osobu i one nemaju apsolutno nikakve veze s našim karakterom. Nažalost, takve misli započinju dramu i neviđene probleme u vašem životu jer kad mislite negativno, vaša energija ide tamo gdje je vaša pažnja. Srećom, svatko od nas ima moć usmjeriti misli tamo gdje želi, iako to ponekad nije lako. Negativne misli ne mogu trajati vječno, a uvijek ih možete i preoblikovati ili promijeniti usvajanjem nekih za um zdravih navika. Otkrivamo vam nekoliko načina kako da se riješite negativnih misli.

1. Nemojte stalno razmišljati o problemu
Neprestano razmišljanje o problemu neće ga riješiti. Ako se ne potrudite, vaši će problemi ostati, a pretjerano razmišljanje o njima će vas uspaničiti i izgubiti kontrolu nad situacijom. Kad god se takve misli pojave u vašem umu, zabilježite ih na papir i zapišite rješenje. Učinite to svaki put kada vam se jave takva razmišljanja i na kraju tjedna ili mjeseca pređite listu. Sada se zapitajte je li problem vrijedan vašeg stresa? Ako je odgovor 'ne', idite i ponovno pročitajte točku jedan.

2. Zaboravite na hipotetske probleme
Negativne misli i pretjerano razmišljanje stvaraju iluziju da imate više problema nego što ih doista imate. Drugim riječima, tako se počinjete opterećivati problemima koji uopće ne postoje - hipotetskim situacijama. Primjerice, ako uvijek mislite da niste lijepi ili dovoljno privlačni, prvo biste trebali procijeniti dokaze i potražiti rješenje, ako problem uopće postoji. Prvo biste trebali procijeniti dokaze i potražiti rješenje, ako problem uopće postoji. Kreirajte dva stupca: jedan s dokazima da niste dovoljno lijepi (nitko vam ne prilazi, dugo ste sami i slično), a drugi s dokazima koji govore sve suprotno. Nakon vježbe, možete li doista to reći za sebe? Vrlo vjerojatno ne! Ponovite ovu vježbu kad god treba!

3. Postanite svjesni svojih misli
Naša svijest nam je često najgori neprijatelj. Vrlo je važno da postanemo svjesniji svega oko sebe u svakodnevnom životu kako bismo izbjegli negativne misli, ali i da bismo bili optimistični, smireni i usredotočeni. Kako najlakše prakticirati svjesnost? Stanite, duboko udahnite i razmislite o svom razmišljanju! Tu će vam puno pomoći i meditacija. Cilj je promatrati svoje misli prije nego ih pretvorite u djela ili riječi.