Ako vas često muče opsesivne misli, znate da one na negativan način kontroliraju vaš život. Kako ih se osloboditi? Najpotrebnija vam je snaga volje, a ovo su ostali trikovi koji mogu pomoći:

1. Pokažite svoje osjećaje. Ako opsesivne misli u vama izazivaju negativne emocije, onda ih pokažite i izbacite iz sebe umjesto da ih potiskujete. Govorite o svom stresu, ljutnji ili bijesu - iskažite ga kroz vježbanje, trčanje, vikanje, pjevanje... Bolje je pokazati svoje prave emocije, nego sjediti u tišini i razmišljati o svemu što vam se dogodilo ili bi moglo poći po zlu.

2. Pustite prošlost. Jedan od najefikasnijih načina za zaustavljanje opsesivnih misli je da se oslobodite prošlosti i zaliječite stare rane. Prvi korak k puštanju prošlosti je prepoznavanje korijena onoga što vas je povrijedilo. Ukoliko skrivate loše osjećaje iz prošlosti, oni se nagomilavaju i pretavraju u opsesivne misli koje nepovoljno utječu na vaš život, odnose i sreću. Moramo otkriti istinu o našoj prošlosti da bismo zacijelili i zauvijek zaustavili opsesivne misli.

3. Prepoznajte opsesivne misli. Opsesivne misli se prepoznaju po određenim karakteristikama, a jedna od najvažnijih je to da ih ne možete kontrolirati. Uglavnom se javljaju i neizvjesnost, praznovjerje, pesimizam, kontrola i perfekcionizam. Prepoznavanjem ovih karakteristika, možete se naučiti nositi sa svojim opsesivnim mislima i zaustaviti ih.

4. Vizualizacija. Ako želite znati kako zaustaviti opsesivne misli, pokušajte na njih gledati kao na vlak koji se kreće van pruge. Morate vratiti vlak na uobičajenu rutu. Ovo se također može vizualizirati automobilom ili bilo kojim drugim vozilom. Vježba vam pomaže da se koncentrirate, čime smjesta zanemarujete opsesivni misaoni obrazac. Ova praksa vam može postati navika koja pomaže pri zaustavljanju negativne misli.

5. Smijte se svojim mislima. Iako opsesivne misli nisu smiješne, naučite kako se smijati negativnim mislima poput sumnje u sebe, pretjerane analize događaja, straha od promjena. Pokušajte se nasmijati kada vas opsesivne misli opsjedaju i primijetit ćete kako se polako opuštate.

6. Oproštaj. Jedan od razloga zašto opsesivne misli izmiču kontroli je taj što često nakon njih slijedi kajanje. Prvo ste opsjednuti nečim, a onda se osjećate loše zbog toga što ste bili opsjednuti. Vaš život se pretvara se u beskrajni ciklus opsesije i žaljenja! Naučite si oprostiti na opsesivnom ponašanju, ovo će pomoći i da pustite opsesivne misli.

7. Budite realni. Naše opsesivne uglavnom misli nisu realne. Iskustvo pokazuje da se većina naših briga nikada ne ostvari. Napravite popis činjenica. Na ovaj način možete dobiti realniji pogled na ono što vam se događa.

8. Budite odlučni i 'isključite prekidač' opsesija kako biste započeli novi život uz pozitivniji način razmišljanja. Kao i kod svake nezdrave navike, potreban je korak po korak da biste promijenili način na koji doživljavate svoj život. Počnite već danas!

Izvor: sensa.mondo.rs