Negativne i sabotirajuće misli su često glavni okidači za neuspjeh. One nas sprečavaju da rastemo, iskoristimo svoje potencijale, probudimo talente i napredujemo. Taman kada sve ide kako treba, ove opsesivne i toksične misli se iznenada pojave i prvo ugroze samopouzdanje, a zatim donesu brojne prepreke. Neke od njih su na primjer - "Nikada neću uspjeti;" "Svi će se smijati mojoj ideji;" "Sigurno će me nešto spriječiti da uspijem."

Negativne misli dolaze svima, ali je samo razlika kako reagiramo na njih. Umjesto da trošite energiju i dozvolite da vas potpuno preuzmu, pokušajte sljedeće - evo kako da ih se oslobodite za 5 minuta:

1. Negativne misli sadrže informacije. One vam pokušavaju nešto prenijeti, zato si postavite pitanje: "Što pokreće ovu negativnu misao?" Možda vam pokušava reći da se bojite ili vam je potrebna dodatna podrška. Jednom kada identificirate izvor negativne misli, možete je se osloboditi. Na primjer, ako iza nje stoji strah od neuspjeha u nečemu što vam je važno, počnite pisati listu opcija za eliminiranje tog straha.

• Mogu odustati (loša opcija, ali je i ona postoji).
• Mogu podijeliti svoj cilj na male zadatke i početi s najjednostavnijim korakom.
• Mogu tražiti pomoć.

Kada razmislite o svim opcijama, odaberite onu koja vam najviše odgovara.

2. Jedan od načina da smirite negativne misli je da si postavite pitanje: "Što da izaberem?" Uvijek imate izbor u bilo kojoj situaciji i pod bilo kojim okolnostima. Možete slušati svoje negativne misli i pustiti ih da vas preuzmu, ili možete usmjeriti svoju energiju i pažnju na nešto drugo. Izbor vam pomaže da vratite kontrolu i utišate takve misli.

3. Kada vas negativne misli počnu sabotirati, možete se boriti protiv njihovih laži pitanjimakoja počinju sa "zašto". Recimo da vam negativne misli šapuću da nikada nećete naći pravu ljubav. Sljedeće negativne i toksične fraze počinju se nizati:

"Nisam dovoljno vitka ili lijepa."
"Nitko neće obratiti pažnju na mene."
"Nikada neću pronaći pravog partnera za sebe."

Negativnosti se možete suprotstaviti pitanjem: "Zašto sam ja najatraktivnija osoba?" Ne morate odgovarati na pitanje, samo ga pitajte i pustite da mozak obradi informacije. Možda vam se čini da će to dovesti do još negativnijih misli, ali nije tako. Kada formulirate uvjerljiva pitanja koja donose dobru energiju i imaju dobru namjeru, negativne misli nemaju šanse. Odjednom će se u vašoj glavi početi nizati lijepe misli o vama i povećati vam samopouzdanje.

4. Fokusirajte se na nešto drugo

Kada se pojave negativne misli, samo se fokusirajte na sve što je oko vas. Koristite svoja osjetila. Na primjer - ''Što trenutno osjećam na svojoj koži? Što sada jedem? Što čujem? Što vidim?'' A da biste promijenili situaciju, možete prakticirati zahvalnost - supermoćno sredstvo protiv negativnih misli. Zahvalite za lijep dan, za zagrljaj prijatelja, za obavljen posao, za lijepu garderobu koju nosite, za još jedan dan u životu... Kada dođe do promjene fokusa, nema mjesta za negativne misli.

5. Vježbe disanja pomažu da skrenete pažnju s negativnih misli

Duboko udahnite, brojeći do četiri. Sada izdahnite brojeći od 4 do 0. Ponovite četiri puta. Prilično je lako, a efikasno. Dišite polako i fokusirajte se na svaki udah i izdah, osvijestite ga. Zapamtite, vi ste mnogo jači od svojih negativnih misli!