Gdje ide tvoj fokus, tu energija teče

Zahvalni ljudi se više fokusiraju na pozitivne stvari umjesto na negativne stvari. Kao što je Tony Robbins rekao: „Gdje ide tvoj fokus, tu energija teče“. Kad se na nešto konstantno fokusirate, događa se magija. Ono na što se fokusirate, to raste.

Na primjer, probudite se ujutro, zahvalite se što ste se probudili, što ste dobili na poklon još jedan dan. Zahvalite se svojoj djeci, svom partneru, na dobrim odnosima s roditeljima, na punom frižideru... Toga dana ćete doživjeti niz lijepih događaja. Kada započnete svoj dan s iskazivanjem zahvalnosti, tada se dan odvija na drugačiji način i vi ste na visokoj vibraciji.

S druge strane, kada se probudite ujutro i pomislite: „Ajme, još jedno jutro, ne da mi se ustati, mrzim svoj posao.“ Tog dana ćete doživjeti niz „loših“ događaja, koje će potvrđivati vaše misli.

U 66 dana do zahvalnosti

Važno je naglasiti kod zahvalnosti da se ona ne izgovara automatski, bez osjećaja. Zahvalnost se treba osjetiti u srcu. Kada osjetite trnce u tijelu, strujanje energije, promatrajte kakve osjećaje u vama budi taj osjećaj zahvalnosti. Kad svoje jutro započnete s prakticiranjem zahvalnosti, tijekom dana ćete primjećivati mnogo drugih stvari na kojima možete biti zahvalni.

Prema novijim znanstvenim istraživanjima, nova navika prakticiranja zahvalnosti se može usvojiti za 66 dana – nakon toga ona postaje automatska. Naravno, sve je individualno, kod nekih osoba možda usvajanje nove navike kraće traje. Zamislite, živjeli ste na jedan način 30 ili 40 godina, i sad vam je potrebno samo 66 dana da usvojite određenu novu naviku. To je fantastična spoznaja!

Što mi je zahvalnost donijela?

U jednom trenutku svog života sam shvatila da nisam zadovoljna, počela sam tragati za tehnikama i metodama koje bi mi olakšale život. I tako sam, prije par godina, otkrila tehniku zahvalnosti.

Tehnika zahvalnosti mi je donijela veće samopouzdanje, bolje odnose s djecom i roditeljima, višu razinu energije (prije prakticiranja zahvalnosti sam svako popodne imala potrebu odspavati 30 minuta, sada nemam takvu potrebu). Potpuno sam drugačija osoba nego prije, zadovoljna sam, smijem se više nego prije.

Zahvalnost mi je donijela više prisutnosti u sadašnjem trenutku. Kada ste zahvalni ne možete se u isto vrijeme brinuti i biti prisutni u trenutku. Zahvalnost mi je donijela veću produktivnost na poslu, materijalne stvari mi više nisu toliko bitne. Bitan mi je dobar osjećaj, a svi mi težimo tome da se dobro osjećamo. Kada prakticiram zahvalnost, bolje sam raspoložena tijekom dana.

Prakticiranje zahvalnosti mi je donijelo drugačiji pogled na svijet, a to je da trebam biti zahvalna i na teškim trenucima u životu. Zato što teški trenuci donose lekciju i idemo dalje snažniji i jači. Pitam se što mogu naučiti iz ovoga?

Kako vi možete prakticirati ovu jednostavnu tehniku?

1) Uzmite staklenu teglu: Napišite svaki dan po tri stvari na kojima ste taj dan zahvalni. Nakon određenog perioda istresite papiriće i pročitajte ih.

2) Vodite Dnevnik zahvalnosti o stvarima, ljudima ili situacijama na kojima ste zahvalni. Važno je svoje zahvalnosti zapisivati rukom. Proces pisanja olovkom povezan je s našom podsvijesti i tada to postaje informacija koja se nalazi u „bazi podataka“.

Istraživanja su pokazala da zapisani ciljevi imaju 42% više šanse da se ostvare od onih koji nisu zapisani. Bolje je zahvalnost zapisivati rukom nego ih u mislima nabrajati. Dnevnik zahvalnosti nije potrebno pisati svaki dan, ali je poželjno. Smatrajte to kao ritual opuštanja kada vi činite nešto dobro za svoje tijelo i um.

3) Napišite pismo zahvalnosti, napišite nekoj dragoj osobi na čemu ste joj zahvalni.

Kada bi sutra sve nestalo, na čemu biste danas bili zahvalni

Da rezimiramo, zahvalnost je odličan alat koji nam pomaže da se osjećamo bolje, da budemo bolje raspoloženi i da imamo više energije tijekom dana. Zahvalnost je besplatna i dovoljno ju je prakticirati 5 minuta dnevno.

Ono što je bitno je ne uzimati stvari zdravo za gotovo, jer se ništa ne podrazumijeva, sutra se stvari mogu promijeniti. Kada bi sutra nestalo sve ono na čemu danas niste bili zahvalni, razmislite na kojim stvarima bi danas bili zahvalni.

Danas donesite odluku da ćete postati zahvalna osoba i dajte namjeru da ćete biti zahvalni. Bitna je namjera da nešto učinimo ili promijenimo. Uživajte u procesu zahvalnosti, jer zahvalnost vam može donijeti još više stvari na kojima možete biti zahvalni.