Van balansa

U današnje vrijeme pod utjecajem smo pojačanih izvanjskih stresora, pa nam je često izuzetno izazovno očuvati svoju unutarnju ravnotežu i životnu snagu. Međutim, promjena stava može nam pomoći da život doživimo iz mnogo bolje vibracije. Negativno prosuđujuće razmišljanje (prosuđivanje života) najviše nam krade životnu snagu. Dominacija negativnih misli: straha, brige, krivnje i ljutnje vodi u dominaciju prosuđujućeg (opsesivnog) razmišljanja, što je glavni uzrok mnogih psihičkih i fizičkih bolesti.

Svako ispadanje iz ravnoteže dovodi dalje do pada imuniteta, a tada postajemo podložni utjecaju raznih izvanjskih faktora, kao što su svakodnevni stresovi, i stvaranju mentalnih i fizičkih toksina i umnožavanju virusa. Ne treba zaboraviti da je naš izbor kako ćemo reagirati na život i negativne misli.

Ako nam netko kaže nešto negativno, obeshrabrujuće, čak i ponižavajuće, naš prvi impuls je da se naljutimo, budemo povrijeđeni, čak i da osjetimo kako nam se steže želudac ili lupa srce. Negativne riječi i mišljenja drugih mogu na nas djelovati različito – neki od nas se naljute, neki rastuže, neki osjete da su energetski potpuno iscrpljeni, a nekoga te „strelice“ i ne pogode.

Postoje razni razlozi zbog kojih neko negativno misli i prosuđuje. Vrlo često, kada neka osoba napada naše odluke, osobnost, postupke ili ciljeve, to može biti znak da se ona sama zbog nečega osjeća loše ili je pod pretjeranim stresom, uplašena ili zabrinuta.

No, ipak je važno da naučimo zaštititi se od negativnih misli i verbalne agresije drugih ljudi jer čak i kada ne odgovorimo na loše postupke ili riječi, naša životna energija će ih osjetiti. Često se događa da neugoda od susreta s izvanjskim stresom traje mnogo dulje od samog susreta te se cijelog dana nakon neprijatnog događaja u mislima vraćamo na tu situaciju. Takav doživljaj je naročito energetski iscrpljujuć.

Kako se vratiti u ravnotežu

Postoji nekoliko načina da se s ovakvim situacijama izborimo i promijenimo svoj stav.

Promijenite tok svojih misli. Primijenite „protuotrov“: kad god se u mislima vratite na susret, negativnu komunikaciju ili nečiju verbalnu agresiju, odmah pomislite na nešto lijepo – na svoje voljene, na svog ljubimca, na hobi, omiljeni film... Mijenjajte svoj misaoni tok tako što ćete u mislima početi ponavljati neki stih, obnoviti sjećanje na knjigu koju ste nedavno pročitali ili, jednostavno, mislite na nešto drugo, ne dopustite da vas razmišljanje uvuče u svoj čvor. Tako ćete se izvući iz prosuđujućeg razmišljanja o neugodnom susretu ili komunikaciji koja se može kao eho ponavljati i dulje ako uđete u kotač negativnog razmišljanja.

Upotrijebite snagu pozitivnih afirmacija i vizualizacije. Tijekom negativnog susreta, recite sebi: Ne dopuštam ovoj osobi da poremeti moj mir i negativno utječe na moju životnu energiju.

Zamislite bijelu svjetlost koju stvara prelijepa aureola oko vaše glave i ne dopušta negativnostima da uđu u vaše energetsko polje snage i poremete ga.

Utišajte dominaciju prosuđujućeg razmišljanja. Možete osjetiti potrebu da se obranite ili uđete u konfliktnu situaciju. Možda pomislite kako ste u pravu i da ćete se osjećati bolje ako dokažete svoje mišljenje. Međutim, trebate imati na umu da to progovara vaš povrijeđeni ego. U svađi ili verbalnom duelu pobjeđuje onaj koji sačuva svoj duševni mir.

Ključno pitanje koje si trebate postaviti jest: Želim li uvijek biti u pravu ili biti u mirnoj i stabilnoj životnoj energiji? Uvijek nekome možete reći: „Žao mi je što se tako osjećaš“ i odmaknuti se. Ako je moguće, fizički izađite iz tog prostora.                                                                  

Kada se opet nađete u unutarnjoj tišini, vizualizirajte misao punu ljubavi i usmjerite je prema toj osobi. Ako vam se čini kako je ovo previše lako, objašnjenje je da zaista i jest. Ljudski um misli da sva rešenja trebaju biti komplicirana kako bi bila uspješna i često on sam stvara najviše problema. Previše vremena provodimo u mozganju i traganju za ispravnim načinima kako promijeniti druge, kako prestati stvarati gomile negativnih misli i emocija, a zapravo je rješenje uvijek u nama.

Meditacija promatranja i još 3 jednostavne tehnike za podizanje vibracija