U životu se svakodnevno suočavamo s raznim izazovima, nekad nam se čini da smo oživjeli svoju bajku, a već u drugom trenutku naiđu teškoće. Najvažnije je ne ostati zarobljen u problemima i izazovima, ne stajati u mjestu zbog neuspjeha i osvijestiti - dovoljno smo mudri, hrabri i snažni da riješimo svaku prepreku na svom životnom putovanju. Kada se pojave turbulencije, bodrite sebe, umjesto da razvijate negativne obrasce razmišljanja koji vas samo blokiraju i sprečavaju vaš rast. Kada naiđu teški trenuci, izgovorite sljedećih 5 stvari - otjerat će negativnu energiju, pomoći vam da osvijestite vlastitu moć i iz nevolja izađete kao pobjednik.

1. Imam pravo biti tužna, ali uskoro ću se opet smijati

Emocionalno oslobađanje je veoma važno da bismo preživjeli periode tuge, pomirili se s neuspjehom, greškama, poteškoćama. Nemojte se suzdržavati ili osjećati krivicu zbog toga što ste preopterećeni ili zbog nedostatka snage. Ipak, važno je zapamtiti da stanje tuge ne bi trebalo trajati predugo. Kada osjetite tugu, priznate je ili zaplačete, to može pomoći da prihvatite ono što se dogodilo i onda krenete naprijed, promijenite situaciju i sebe. Zaslužujete se ponovno smijati. 

2. Osoba koja mi najbolje može pomoći da prebrodim poteškoće sam JA

Možete biti okruženi dobrim prijateljima, empatičnim partnerom i obitelji punom ljubavi koja brine o vama. Međutim, svaka promjena počinje iznutra. Slušajte one oko sebe, prihvatite njihovu pomoć, ali najvažnije je što vi mislite i osjećate.

3. Ne mogu promijeniti okolnosti, ali mogu promijeniti svoj odnos prema njima

Postoje stvari koje se ne mogu izbjeći i koje ne možete kontrolirati, ali važno je osvijestiti da što god se događalo, mi smo odgovorni za svoje misli. Fraza "ne mogu" samo će donijeti negativne emocije i ugroziti vaš put ka uspjehu. S druge strane, rečenica "ja to mogu" mijenja vaš način razmišljanja na pozitivno i pomaže vam da probudite svoju snagu.

4. Počet ću živjeti sretno i pobijediti svoje strahove

Zona komfora je nevidljivi prostor koji nas okružuje i koji nam daje osjećaj sigurnosti i kontrole nad situacijom. Međutim, kada prolazimo kroz teškoće, osjećamo da se ovi nevidljivi zidovi ruše, ostavljajući nas potpuno bespomoćnim. Moramo prebroditi strah i razbiti udobnu čahuru koja ne trpi promjene. Kada riskirate i pređete granice na putu osobnog razvoja poručujete sebi da ste hrabri i da prihvaćate promjene, da "plivate" u situaciji. 

Kada ste posljednji put razmišljali o svojim osjećajima, potrebama i svom unutrašnjem svijetu? Važno je da svakog dana vodite računa o svom unutarnjem miru i ravnoteži. Kad su teška vremena, moramo biti spremni za njih, a najbolja strategija je da svaki dan gradimo svoj unutrašnji mir, samopoštovanje i samopouzdanje