Postoji energija koja nam zamagljuje viziju i sputava nas - riječ je o negativnim tragovima prošlosti koji nam ne dozvoljavaju da živimo punim plućima i ostvarimo puni potencijal. Oprah Winfrey često svojim pratiteljima daje savjete za osobni razvoj, a jedan od vrednijih svakako je - otpuštanje! Upravo je to njen osnovni recept za sreću i uspjeh

"To je životna praksa koju sam naučila davno i koja me oslobodila na toliko puno načina", objašnjava Oprah dodajući kako joj je tehnika otpuštanja promijenila život. Kad dugo zamjeramo nekome tko nam je učinio nešto nažao ili u mislima stalno vrtimo negativne događaje iz prošlosti, to nas sprečava da živimo u sadašnjem trenutku i iskusimo istinsku sreću.

"Stalno premotavanje situacija iz prošlosti do iznemoglosti - "zašto su mi to učinili, zašto su mi rekli da to nisam zaslužio, zašto su se tako ponašali prema meni" - sve vas to drži zaglavljenim i to nikada neće promijeniti ono što se dogodilo. Kad vam krenu takve misli, zamislite da pritiskate tipku STOP, to će vam pomoći u odbacivanju prisjećanja na takve događaje, a zatim se pokušajte 'premotati' u sadašnji trenutak.

Odustanite od vjerovanja da je prošlost mogla biti drugačija i da bi se ljudi drugačije ponijeli prema vama da ste vi bili drugačiji. Ostavite ih u svojoj prošlosti. Oni su takvi kakvi jesu, i vi to ne možete promijeniti, već se samo možete razočarati. Osoba iz prošlosti koju držite duboko u sebi i koja se prema vama ponijela loše, uopće ne razmišlja o vama. Nastavila je dalje, a vi ostajete zaglavljeni u mjestu'', upozorava Oprah.

Promjena loših navika koje štete vašem blagostanju nije lak zadatak, pa Oprah savjetuje da sebi postavite dva važna pitanja kako biste mogli otpustiti stvari iz prošlosti: "Zašto se držim ovoga?" i "Kako mi ovo služi?"

Također, Oprah napominje još jedno važno pitanje za otpuštanje prošlosti - "Zapitaj se, želiš li biti u pravu ili želiš mir?" Iz ovoga Oprah Winfrey zaključuje da pravdu možda nećemo uskoro dostići, ali je važno da očuvamo mir - samo tako možemo na kraju dobiti i jedno i drugo.

"Ponavljanjem negativne prošlosti u svojoj glavi samo pojačavate svoju bol - dopustite joj da ode. Izdahnite, napravite mjesto u svom srcu za nešto što vas podiže. I okružite se ljudima koji vam žele najbolje'', zaključuje Oprah.