"Biti potpuno svjestan svojih doživljaja i primjećivati što se događa u trenutku jedan je od ključeva zdravlja i dobrobiti", kaže Keith Fiveson, učitelj mindfulnessa, savjetnik i autor knjiga s tog područja. "Često kroz svakodnevni život prođemo na autopilotu, nismo potpuno svjesni sadašnjosti." Umjesto toga misli nam se vraćaju na nešto iz prošlosti ili smo zaokupljeni planiranjem što ćemo raditi u budućnosti. Na ovih deset načina, kaže Fiveson, "možete prekinuti svoj dan trenucima mindfulnessa umjesto trenucima odvlačenja pozornosti".

3 jednostavna načina za vraćanje pozornosti na disanje

1. Osviješteno dišite dok ste još u krevetu Kad se probudite, osvijestite svoje disanje i tijelo, nekoliko puta svjesno udahnite i izdahnite te prakticirajte "poluosmijeh" prije no što izađete iz kreveta.

2. Svaki dan napravite 10 udaha i izdaha usredotočene svjesnosti U različita doba dana usmjerite pozornost na svoje disanje. Odlučite napraviti nekoliko svjesnih udaha i izdaha. Brojite ih do 10 pa počnite ispočetka.

3. Iskoristite prirodne ritmove dana kao 'okidače' za prakticiranje Vratite pozornost na sadašnji trenutak: kada zazvoni telefon, kad prolazite kroz vrata, stanete na crvenom svjetlu, kad osvijestite neki zvuk... U tim trenucima dišite, iskusite tjelesne osjete i osjetite kako stopalima stojite na tlu.

pexels-dmitriy-ganin-7537817
Pexels 

5 načina da uključite mindfulness u radni dan

4. Osvijestite svoje obrasce komuniciranja: govor, slušanje, razdoblja tišine; zamijetite svoje stanje uma tijekom tih aktivnosti, a osobito zamijetite tišinu i zvukove između razdoblja tišine.

5. Dok sjedite za radnim stolom, radite na računalu itd., obratite pozornost na tjelesne osjete te se svjesno pokušajte opustiti. Sjetite se biti prisutni što god da radili i usredotočite se na svoje disanje.

6. Tijekom ručka promijenite okruženje. Ako nosite ručak od kuće na posao ili radite kod kuće, otiđite jesti u drugu prostoriju. Pokušajte jesti u različito vrijeme i budite svjesni osjećaja gladi i sitosti.

7. Zatvorite vrata (ako ih imate) i odvojite vrijeme za svjesno opuštanje. Zatvorite oči i dišite, brojite udahe i izdahe te otpustite dan iza sebe kao i onaj koji je pred vama.

8. Na kraju radnoga dana, pokušajte odvrtjeti u glavi svoje dnevne aktivnosti. Priznajte si ono što ste postigli i čestitajte sebi na tome, a potom sastavite popis za sutrašnji dan. Za danas ste učinili dovoljno!

pexels-dmitriy-ganin-7537831
Pexels 

I, na posljetku, 2 načina opuštanja uvečer

9. Kada dođete kući (ili završite posao radite li od kuće), provedite vlastitu rutinu za opuštanje: presvucite se iz radne odjeće, pozdravite sve članove obitelji, ljude s kojima živite, svoje ljubimce, biljke... čak i svoj kauč. Dajte si 5 do 10 minuta mira i tišine. Operite ruke kao da počinjete novu životnu fazu. Živite li sami, osjetite kako je to kad uđete u tišinu svoga prostora.

10. Prije no što utonete u san, osvijestite svoje disanje i tjelesne osjete tijekom najmanje pet dubokih udaha i izdaha. Duboko će vam disanje aktivirati parasimpatički živčani sustav i pomoći da se odmorite.

Ovi se savjeti temelje na knjizi The Mindfulness Experience: 8 Strategies to Live Life Keitha Fivesona, koju je ove godine objavio Work Mindfulness Institute.

Izvor: mindful.org