Da biste promijenili svoj život nabolje, ne morate učiniti velike promjene niti čekati novu godinu, ponedjeljak ili prvi u mjesecu. Ponekad je dovoljno da u svoj život unesete nekoliko jednostavnih, ali vrlo korisnih navika koje će vam pomoći da postanete smireniji i sretniji. To će otkloniti nezadovoljstvo, opustiti vas, riješiti problem nesanice, smanjiti anksioznost i razdražljivost. Kada se prakticiraju redovito, pozitivan efekt traje dugo.

1. Prije spavanja pokušajte se osloboditi negativnih misli. Ako se ne možete smiriti, zamislite da su vaše strepnje cigle, koje mentalno trebate staviti na hrpu pored kreveta. Mnoge od njih mogu vas čekati do jutra, a do tada neke će se jednostavno raspasti i smanjiti, ili čak nestati bez traga.

2. Ako ste pretjerano uzbuđeni, fokusiranje na duboko, sporo disanje će vam pomoći da se opustite. Ako vam je potrebno, pustite neku ugodnu, laganu muziku.

3. Usmjerite pažnju na tri pozitivne stvari koje su vam se danas dogodile. Ne moraju biti velike niti posebno značajne, bitno je da su vam izazvale ugodu. Na primjer, pohvaljeni ste na poslu, dijete vam je reklo da vas voli, osjećate se zadovoljni svojim radom, partner vam je priredio iznenađenje itd. Fokusirajte se na svoje emocije vezane za te događaje. Što osjećate? Možda radost, osjećaj ponosa. Obratite pažnju na to kako se mišići na vašem licu pomiču i formiraju osmjeh. Osjetite kako lijepe misli stvaraju toplinu u vašem srcu, grudima i cijelom tijelu. Dok polako tonete u san, nastavite istraživati svoju sreću i zapamtite kakav je osjećaj.

Postepeno ćete shvatiti da ono što donosi pravu radost i sreću ne ovisi o bogatstvu, uspješnoj karijeri i društvenom priznanju. Najjednostavnije stvari koje vas čine sretnima uvijek su prisutne u vašem životu, samo na njih treba obratiti pažnju.