Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VAM JE U TIJELU POVIŠEN HORMON STRESA, UČINITE OVIH 6 STVARI: Otpustite napetost

Donosimo 6 načina da smanjite kortizol u organizmu - evo kako spriječiti da hormon stresa nepovoljno utječe na zdravlje

 6 načina kako sniziti kortizol Izvor: Shutterstock

Stres utječe na fizičko i mentalno zdravlje organizma, a kortizol, hormon stresa, povećava rizik od pretilosti, anksioznosti, naglih promjena raspoloženja i izaziva nesanicu. Pozitivna strana kortizola je što ubrzava našu reakciju i povećava izdržljivost u ekstremnim situacijama. Međutim, kada je stalno povišen dolazi do emocionalne nestabilnosti, ali i uzrokuje i nepovoljne promjene u tijelu. Kako smanjiti višak kortizola u organizmu - donosimo vam 6 prirodnih načina:

1. Tehnike disanja - Jedan od razloga za nagle skokove kortizola je hiperventilacija pluća. Njegovo lučenje se smanjuje regulacijom nivoa kisika u krvi, što se postiže vježbama disanja. Vježbe disanja mogu pomoći da umirite um i povratite emocionalnu ravnotežu.

2. Redovno vježbajte - Izaberite fizičku aktivnost koja vam odgovara, na primjer trčanje, šetnja, plivanje... Svaka aktivnost pomaže da se smanji rizik od napada panike, oslobađa od stresa i napetosti i potiče lučenje hormona sreće - endorfina i serotonina.

3. Smanjite unos kofeina - Kofein je dobro poznati stimulans živčanog sustava. Potiče lučenje kortizola, stimulirajući intenzivan rad srca. Zbog toga je bolje izbjeći kofeinske napitke ako ste često pod stresom. Umjesto toga, možete piti umirujuće napitke kao što su čaj s kurkumom, matičnjakom ili kamilicom.

4. Pronađite hobi koji vas ispunjava - Izađite iz monotonije svakodnevice i stresnih navika. Pronađite neku dodatnu aktivnost koja će unijeti promjenu u vaš život i pomoći vam da se opustite. Bavite se kreativnim tehnikama, aktivnostima koje potiču samorazvoj, šetajte na svježem zraku i provedite vrijeme s prijateljima.

5. Kontrola nad emocijama - Ako vam je kortizol povišen, to znači da ste skloni izljevima emocija. Pokušajte ih dozirati. Na primjer, ograničite svoje interakcije s "energetskim vampirima" ili onima koji u vama bude nepovoljne osjećaje. Osvijestite kada dođe do negativnih emocija i pokušajte ih kontrolirati.

6. Zdrava hrana - Pri skoku kortizola dolazi do pojačanog apetita. Stres povećava rizik od konzumiranja brze hrane i povećava želju za slatkišima. Takva hrana samo još više može pogoršati situaciju i povećati kortizol. Umjesto nezdravih namirnica jedite više integralnih žitarica, jaja, nemasnu ribu, sjemenke lana i bundeve - ova hrana snižava hormon stresa i vraća organizam u ravnotežu.

Izdvojeno za vas...

Najnovije