Opasnost raste nakon pedesete
Prema studiji koju je objavio Journal of the American Heart Association, a proveo Smidt Heart Institute Medicinskog centra Cedars-Sinai, ženama u dobi od 50 do 74 godine "sindrom slomljena srca" dijagnosticira se šest do deset puta češće nego mlađim ženama i muškarcima bilo koje dobi.

Ovo je prva studija u kojoj je istraženo postoji li na dobi utemeljena razlika između spolova u učestalosti pojave ovog sindroma – do nje istraživači su znali samo to da su žene sklonije razviti ga nego muškarci. U studiji se 83 posto slučajeva tog sindroma odnosilo na žene. Na jednog muškarca iz svih dobnih skupina kojemu je dijagnosticiran ovaj sindrom bilo je deset slučajeva dijagnosticiranih kod sredovječnih žena i šest kod starijih žena.

Istraživači s instituta također su ustanovili da taj sindrom postaje sve učestaliji te da je njegova incidencija stabilno rasla i prije izbijanja pandemije koronavirusa, s kojom ga se također povezalo jer je ženama donijela mnoge izazove i stresore.

Takotsubo kardiomiopatija ili kardiomiopatija izazvana stresom, sindrom koji su prvi opisali japanski znanstvenici, ima simptome poput srčanog udara: naglu bol u prsima i zadihanost, a uzrok joj je intenzivan stres i/ili osobni gubitak.

Povezanost srca i mozga
"Ova studija dodatno potvrđuje vitalnu ulogu koju veza između srca i mozga ima u cjelokupnom zdravlju, osobito žena", kaže dr. Susan Cheng, autorica studije, profesorica kardiologije i direktorica Instituta za istraživanje zdravog starenja na odjelu kardiologije Smidt Heart Institutea. Način na koji mozak i živčani sustav odgovaraju na različite tipove stresora mijenja se kako žena postaje starija. Prekretnica je vjerojatno odmah nakon srednjih godina, kad "višak" stresa može utjecati na zdravlje srca. "Žene su u toj situaciju osobito pogođene, a čini se kako rizik postaje sve veći."

Pred znanstvenicima je sad istraživanje dugoročnih implikacija ove dijagnoze, molekularnih markera rizika te čimbenika koji pridonose povećaju broja slučajeva. Porast bi mogao biti posljedica promjena u osjetljivosti, okolišu ili oboje, smatraju te dodaju da treba otkriti još mnogo toga što je u podlozi ne samo ovog sindroma nego i drugih zdravstvenih tegoba od kojih pretežno pate žene.