Suvremeni način života svakodnevno nas izlaže stresu, uslijed čega nam je razina hormona kortizola stalno visoka. To naše tijelo stavlja u stalno stanje borbe ili bježanja u slučaju opasnosti, iako realnih opasnosti zapravo nema, već su u pitanju problemi na poslu, s financijama, komplicirani međuljudski odnosi, život u gradu... Naše tijelo ima mnogo obrambenih mehanizama koji su se spremni aktivirati kada smo u opasnosti. Kada uoči prijetnju, ono oslobađa odgovor na stres, poznat i kao „bori se ili bježi“.

Ovaj odgovor na stres pokreće oslobađanje hormona kortizola iz nadbubrežnih žlijezda i mozga u cijelom tijelu. Dolazi do povećanja protoka krvi do srca i pluća kako bismo mogli brže pobjeći ili se boriti. To znači da ako smo stalno pod stresom, onda je i naše tijelo u stalnom stanju borbenosti. S druge strane, naše tijelo u drugi plan stavlja funkcije poput probavljanja hrane i reprodukcije jer nisu važne za fazu preživljavanja. Sve ovo ostavlja očigledne posljedice na zdravlje i utječe na razvoj mnogih bolesti.

Koji su simptomi povišenog kortozola?
depresija
umor
dobivanje na težini
bol u leđima
nesanica
razdražljivost
smanjena seksualna želja
nepravilne menstruacije
oslabljen imunitet
česte glavobolje

Kako možemo smanjiti razinu kortizola?

Mnogi stresori mogu uticati na povećanje kortizola, a osim radnog okruženja, međuljudskih odnosa, tu su i neuravnotežena, loš san, previše kofeina, vježbe visokog intenziteta. Evo što možete učiniti da smanjite razinu kortizola:

- Ograničite se na jedno piće s kofeinom dnevno (najbolje ujutro)
- Spavajte dovoljno (sedam do devet sati, ovisno o potrebama vašeg organizma)
- Isključite sve pametne uređaje sat vremena prije spavanja i provodite manje vremena na društvenim mrežama
- Pronađite vježbe koje vam odgovaraju (kombinaciju visokog i niskog intenziteta)
- Uvrstite suplemente magnezija u svakodnevicu
- Vježbajte duboko disanje, jogu ili odvojite vrijeme u danu za meditaciju
- Provodite vrijeme sa ljudima čije vam društvo odgovara
- Jedite raznovrsnu i nutritivno bogatu hranu