Što sam manje slatkog jela i više si ga branila, to sam se više njime prejedala. Tad je ta hrana vladala mojim životom iako je nisam jela, a danas jedem malo slatkog skoro svaki dan i nije mi više ništa strašno. Kako sam došla do toga i kako vjerujem da i ti možeš doći do toga?
*Ako se osjećaš dobro bez šećera, super za tebe. Nitko ne kaže da ga moraš jesti.
Dozvoljavala sam si jesti ga više/češće/redovito
Najbrži put do prejedanja slatkim je braniti si ga. Dozvola nama daje mir, a hrani oduzima moć i pretjeranu privlačnost. Imaj na umu da samo zato što si dopuštaš jesti i znaš da možeš, to ne znači da moraš jesti.
Držala sam slatko u kući
Izlaganje hrani ključno je za izgradnju povjerenja u sebe pored te hrane s kojom si ne vjerujemo. Ako se osjećaš van kontrole sa slatkim, onda ti ne treba više kontrole i izbjegavanja nego izlaganja i povjerenja. Znam da je popularan savjet da ne držimo trigger hranu u kući, ali to nije potpuna sloboda. Potpuna sloboda je imati slatko pored sebe i zaboraviti na njega, ili da nam nije big deal kad ga vidimo na polici. Sva hrana koja mi je nekad bila trigger bila mi je trigger jer mi je bila zabranjena i jer sam stvorila oko nje raznorazna uvjerenja iz straha.
Jela sam dovoljno hrane, redovito i raznoliko
Temelj svih temelja za izgradnju dobrog odnosa prema hrani.
Obraćala sam pažnju kako sam se osjećala od koje slatke hrane i u kojim količinama
Mir i sloboda oko zdrave hrane dolaze i kroz promatranje toga kako se osjećamo od koje hrane i u kojim količinama. S vremenom sam si priznala da ja jednostavno volim slatko i uvijek ću ga voljeti, ali da zadovoljstvo, i fizičko i emocionalno, nije u kvantiteti, već kvaliteti i svijesti. I da mi se sviđa jesti upoznavajući i slušajući potrebe svog tijela.
Dala sam si dozvolu i za uživanje
Dopustila sam si zadovoljstvo u trenutku i davala sam hrani potpunu pažnju, a onda ostavila taj trenutak iza sebe i nastavila raditi nešto drugo što mi daje zadovoljstvo u novom trenutku.
Nadam se da će vam ovo koristiti!