Kad je mlada autorica bloga Make it healthy Marija Cossi odlučila živjeti zdravije i zbog toga promijeniti prehranu, nije joj bilo ni na kraj pameti ostaviti kolače, kekse i fine kreme. Našla je načina da šećer u klasičnim receptima ...
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Zdrava hrana za dušu
Iako se cijeli život bavim sportom, nisam uvijek pazila što i kada jedem i na koji je način moja hrana pripremljena, a jedini je razlog bilo to što nisam puno znala o namirnicama i načinu na koji ih tijelo iskorištava. Kada sam krenula na fakultet i počela intenzivnije trenirati, povećao se moj interes za prehranu. Tada sam konačno odlučila zdravlje staviti na prvo mjesto, shvativši da je to najveće bogatstvo koje čovjek ima! Imajući to na umu, krenula sam u zanimljivu kulinarsku istraživačku avanturu i shvatila sam da se moram odreći mnogih namirnica.
Nije bilo lako, kao ni svaki početak, međutim, čvrsto sam stala iza svoje odluke. Ipak, tada se pojavio problem – kada bih ušla u trgovinu, nisam više znala što bih uzela s polica. Paradoksalno, ali među gomilom hrane bilo je zapravo jako malo izbora. Postalo mi je vrlo važno pronaći što više domaćih proizvoda, što više hrane sama pripremati kod kuće i to od sezonskih namirnica da bih točno znala što jedem.
Marija Cossi
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Ne odričem se slastica
Iako sam odlučila jesti zdravo, nisam kanila odreći se slastica. No, slatki sam okus odlučila zamijeniti zdravijim varijantama, namirnicama o kojima sam do tada malo znala. Na samom sam početku naumila od klasičnih recepata stvoriti zdravije varijante da bih u hrani mogla uživati bez grižnje savjesti, ali bilo mi je vrlo teško prilagoditi sastojke.
Nakon mnogo isprobanih recepata, određenog broja promašaja, ali i nevjerojatnih uspjeha, danas pripremam pravu hranu za dušu. Kolači koji su mi nekada i bili fini, danas više nisu upravo zato što su mi pretjerano slatki. Šećer, naime otupljuje naše okusne pupoljke i kad si ga na neko vrijeme uskratimo, već i blago sladak okus nam je dovoljan.
Danas koristim nekoliko zamjena za šećer u izradi svojih keksića, pločica, kolača, ali ih koristim i kao sladila u raznim napicima jer znam da imaju povoljno djelovanje na organizam, za razliku od bijelog šećera.
Široka primjena agavina sirupa
Glavni protagonist u mojoj kuhinji sada je agavin sirup. Ovo prirodno sladilo zovu i medenom vodicom zbog njegova slatkastog okusa i svijetle boje. U umjerenim je količinama pogodan i za dijabetičare zbog svog niskog glikemijskog indeksa, tj. brzine kojom se iz njega šećer otpušta u krv. Glikemijski indeks agavinog sirupa je samo 27, a, primjerice, meda je 83 i visokih 137 bijelog šećera.
Unatoč toj činjenici, agavin sirup je slađi od običnog šećera, a po strukturi je rjeđi od meda. Neka istraživanja pokazuju da djeluje protuupalno, jača imunosni sustav, a pomaže i kod zatvora. Pri kupnji treba pripaziti da nije obrađivan na visokim temperaturama jer tako gubi nutritivna svojstva. Takav sirup trebao bi biti tamnije boje i intenzivnijeg mirisa.
U domaćim keksićima, čokoladi, muffinima i biskvitnim tijestima
Odlična je zamjena za standardni bijeli šećer pri izradi raznih energetskih pločica, sirovih kuglica, čokoladica, domaće granole, keksa, muffina i biskvitnih tijesta, pa čak i za pripremu raznih peciva, odnosno kruha, prhkih tijesta i slično. Agavinim sirupom možete zasladiti palačinke, koristiti ga kao preljev, sladilo raznih krema i punjenja s jogurtom i posnim sirom, napitaka i smoothieja jer se vrlo lako otapa u tekućinama. Imajte na umu da nije najpogodniji za čvrste kreme jer ih može razrijediti pa ga je u njima dobro kombinirati s nekim krutim sladilom, npr. kokosovim šećerom. Odlično se spaja sa žitaricama, sjemenkama i orašastim plodovima.
Pri izradi kolača i pretvaranja klasičnog recepta u zdraviju varijantu treba paziti na omjer. Budući da je agavin sirup gotovo 1,5 puta slađi od bijelog šećera, potrebno je barem upola smanjiti količinu. Otprilike: ako u receptu piše da je potrebno 150 - 200 grama šećera, umjesto toga bit će dovoljno oko 50 - 80 mililitara agavinog sirupa. Naravno, količinu možete prilagoditi vlastitom ukusu.