Kopriva (Urtica dioica) je od davnina osnovna namirnica u biljnoj medicini. Egipćani su koristili koprivu za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je Rimljani trljali na sebe kako bi se zagrijali, piše Healthline. Listovi imaju dlakavu teksturu i peckaju, izazivaju svrbež, crvenilo i otekline. Međutim, nakon što je prerađena, osušena, zamrznuta ili kuhana, kopriva se može sigurno konzumirati. Studije ga povezuju s brojnim potencijalnim zdravstvenim benefitima.

U nastavku donosimo 6 dokazanih prednosti koprive:

1. Sadrži brojne hranjive tvari

Listovi i korijen koprive sadrže brojne hranjive tvari poput vitamina A, C i K te neke skupine vitamina B, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i natrija. Od masti sadrži linolnu, linoleknsku, palmitinsku, stearinsku i oleinsku kiselinu, kao i sve esencijalne eminokiseline. Mnoge od ovih hranjivih tvari djeluju kao antioksidansi u našem tijelu. Antioksidansi su molekule koje pomažu u obrani stanica od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Šteta uzrokovana slobodnim radikalima povezana je sa starenjem, kao i s rakom i drugim štetnim bolestima. Studije pokazuju da ekstrakt koprive može podići razinu antioksidansa u krvi.

2. Može smanjiti upalu

Kopriva sadrži razne spojeve koji mogu smanjiti upalu. U brojnim studijama na životinjama i u laboratoriju kopriva je smanjila razinu upalnih hormona ometajući njihovu proizvodnju. U studijama na ljudima, čini se da primjena kreme od koprive ili konzumacija proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, kao što je artritis.

3. Može liječiti simptome povećane prostate

Do 50 % muškaraca starijih od 51 godinu ima povećanu prostatu. Znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje njezino povećanje, ali može dovesti do značajne nelagode tijekom mokrenja. Nekoliko studija sugerira da kopriva može pomoći u liječenju povećane prostate. Istraživanja na životinjama pokazuju da ova biljka može spriječiti pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron - snažniji oblik testosterona. Zaustavljanje ove pretvorbe može pomoći u smanjenju veličine prostate.

4. Može liječiti peludnu groznicu

Peludna groznica je alergija koja uključuje upalu sluznice nosa, a kopriva je odličan prirodni lijek. Istraživanje u laboratoriju pokazuje da ekstrakti koprive mogu zaustaviti upalu koja može izazvati sezonske alergije. Međutim, studije na ljudima pokazuju da je kopriva jednaka ili malo bolja u liječenju peludne groznice od placeba. Iako koprivam ože biti obećavajući prirodni lijek za simptome peludne groznice, potrebna su dugotrajnija istraživanja na ljudima.

5. Može sniziti krvni tlak

Kopriva može pomoći u snižavanju krvnog tlaka tako što opušta krvne žile i smanjuje snagu srčanih kontrakcija. Ipak, potrebno je više studija na ljudima kako bi se potvrdili ovi učinci. 

shutterstock_1402731692 (1).jpg
Shutterstock 

6. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Prema nekim studijama kopriva sadrži spojeve koji imitiraju učinke inzulina. Dok kopriva može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi, više istraživanja na ljudima je potrebno prije nego što se daju preporuke.

Čaj od koprive

Namakanje osušenih listova i pijenje čaja od koprive datira praksa je tisućama godina. Smatra se da potječe iz Kine, gdje se koristila u medicini. Danas ljudi piju čaj iz puno razloga, uključujući okus, stimulirajuća ili umirujuća svojstva te zdravstvene prednosti. 

Čaj od koprive može pomoći u izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta, a kroz povijest se koristio za liječenje boli i bolova u mišićima, posebno u vezi s artritisom. 

Sastojci:

2 žličice listova koprive
250 ml vode
Priprema: Svježi ili sušeni list koprive prelijte šalicom vrele vode, ostavite da poklopljeno stoji deset minuta, pa procijedite.

Primjena: Popijte tri šalice na dan kod reumatskih bolova, umora, anemije i smanjenog apetita.

Svakako razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što isprobate bilo koju novu biljku ili dodatak. Neke biljke i suplementi mogu biti štetni za osobe s određenim zdravstvenim stanjima.

Pesto od koprive

Osim čaja, koprivu možete koristiti kao umak za tjesteninu koji se odlično slaže s ribljim i mesnim jelima, ali i kao namaz za bruskete.

Sastojci:

250 g listova koprive

50 g listova bosiljka

1 režanj češnjaka

80 g naribanog parmezana

80 g pinjola

maslinovo ulje 

prstohvat soli

Upute: Listove koprive operite i blanširajte ih. U blender stavite ocijeđenu koprivu, bosiljak, češnjak, pinjole, naribani parmezan i prstohvat soli. Izmiksajte nekoliko sekundi, zatim dok miksate postepeno dodajte maslinovo ulje kako bi se svi sastojci dobro povezali.