Od korijena do vrha, maslačak je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini od davnina primjenjuje za liječenje raznih oboljenja. Od ove biljke se najčešće pripremaju čajevi, od listova se sprema salata, ali od cvjetova maslačka možete napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem. 

Najčešće se med od maslačka koristi za liječenje respiratornih infekcija, čuva zdravlje pluća, jača imunitet i odličan je za detoksikaciju. Svakog jutra uzimajte žličicu meda od maslačka, dobit ćete sjajan eliksir za zdravlje cijelog organizma.

Recept za med od maslačka

Sastojci:
200 svježe ubranih cvjetova maslačka
1 limun
1 naranča
2 l vode
2 kg šećera

Priprema:
Važno je da cvjetove berete na čistom i nezagađenom području, u prirodi i seoskoj sredini gdje nema previše automobila, prašine, zagađenja. Uberite cvjetove i potpuno uklonite zelene listove i stabljike. Važno je da ostanu samo cvjetovi, zatim ih dobro operite u hladnoj vodi. Stavite cvjetove u lonac, prelijte s 2 litre vode, pa kuhajte na jakoj vatri. Kada proključa, kuhate još oko 20 minuta. Lonac tijekom kuhanja poklopite. Nakon toga procijedite i dobivenu tekućinu prelijte u veći lonac, dodajte šećer i stavite da se kuha na srednjoj vatri. Konstantno miješajte dok ne vidite da se šećer istopio i da se smjesa zgusnula. Operite limun i naranče, pa ih najeckajte i dodajte u med. Važno je da voće bude organskog porijekla, jer ih u med treba staviti s korom. Miješajte i kuhajte dok se ne postigne gustoća meda, a zatim sklonite s vatre da se ohladi. Dobiveni med zajedno s voćem stavite u čiste tegle, poklopite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Ako ne konzumirate šećer, isti efekt možete postići i ako umjesto šećera koristite livadski med u pripremi meda od maslačka.

@plantyou Reply to @mitskiat3am dandelion honey #recipe#dandelions#vegan#plantbased#honey#easyrecipe#simplerecipe♬ Honeypie - JAWNY