Dobrobiti čaja od maslačka
"Čaj od maslačka pravi se od korijena, lišća ili cvijeta maslačka, koje često nazivamo korovom koji raste u našoj travi, ali nevjerojatno je koliko ima dobrobiti", kaže registrirana dijetetičarka dr. Melissa Rifkin za portal wellandgood. “Maslačak je prepun zdravih sastojaka! Vlakna, minerali i vitamini. Izvrstan izvor vitamina A, C i K. "
Vandana Sheth, registrirana dijetetičarka i autorica knjige My Indian Table: Quick & Tasty Vegetarian Recipes, kaže da čaj od maslačka koristi svemu, od zdravlja jetre do probave. "On može pomoći u smanjenju nadutosti, može pomoći zdravlju jetre, ublažiti probavne probleme, djelovati kao zamjena za kavu i može spriječiti infekcije mokraćnog sustava", kaže ona.
Napomena: Čaj od maslačka služi i kao laksativ i diuretik, pa imajte to na umu. “Započela bih s jednom šalicom čaja dnevno, a ako želite količinu možete postupno povećavati, ”kaže dr. Annessa Chumbley.
Čaj od maslačka može biti u interakciji s određenim lijekovima, uključujući antibiotike, litij, lijekove za dijabetes, lijekove koji usporavaju zgrušavanje krvi i bilo koje druge lijekove koji se razgrađuju u jetri. Također može izazvati alergijsku reakciju. Sheth preporučuje da se obratite svom liječniku prije nego što počnete piti čaj od maslačka.
Priprema čaja
Čaj od maslačka možete napraviti od sirovog ili prženog maslačka. Ako ste ikada probali lišće maslačka, znate da je gorko, pa zgrabiti šaku iz svog dvorišta i pokušati napraviti čaj vjerojatno neće imati najbolji okus. Umjesto toga, koristite pouzdane mješavine čaja od maslačka.
Rifkin kaže da čaj od sirovog maslačka ima nježan, slatkast okus. Međutim, prženi korijen maslačka robusniji je s hrabrijim okusima dima, što ga čini izvrsnom zamjenom za kavu.
"Nema kofeina, što nekima može biti super, a drugima ne", kaže Rifkin. Okus čaja od prženog maslačka "vrlo je sličan okusu kave. Zapravo miriši na kavu, boja je slična kavi, s dubokim gorkastim, bogatim okusom. Ima sve ono zbog čega mnogi često žude za kavom."