Cvjetove maslačka za sirup treba brati oko podneva, kad je vruće i kad su im cvjetovi posve otvoreni. Za sirup se beru samo cvjetovi, bez peteljki, i makar se to čini puno, 600 komada, koliko ih ide na tri litre vode, ubere se začas. Tri para ruku i posao je gotov za manje od pola sata.
Lijek na žlicu
Kako ne bi uvenuli, odmah nakon berbe vraćam se i stavljam ih u one tri litre vode, dodajem im na kriške narezana četiri limuna i četiri naranče, sve bez kore. Sutradan sve to procijedim kroz gazu, u tekućinu dodam dva kilograma šećera, a onda sve stavim na vatru. Kad tekućina uzavre, kuham je na laganoj vatri još oko sat i pol. Tijekom kuhanja povremeno je treba lagano promiješati, a zatim vrući sirup izliti u sterilizirane boce ili staklenke i odmah ih zatvoriti.
Sirup od maslačka cijele godine pije se kao lijek, na žlicu, jednu ili dvije dnevno, za jačanje i čišćenje organizma, kao regulator probave, a služi i kao sredstvo za poticanje apetita kod djece. Najbolje ga je uzimati prije jela premda je poprilično sladak. Moj ga dalmatinski svekar naprosto obožava pa pola onoga što proizvedem odlazi k njemu, na jug. Dida tvrdi da pomaže njegovoj žuči, a ja si laskam da moj povratak prirodi pomaže i drugima.