Korijen, listovi i cvijet maslačka

Maslačak, koji nalazimo na svakom koraku, vrlo je ljekovit. Kad ga berete da biste ga upotrijebili za salatu, čaj, džem ili kakav drugi ljekoviti pripravak, to činite daleko od prometnica. Cvjetovi se beru u travnju i svibnju, a korijen vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Svi dijelovi maslačka bogati su hranjivim tvarima: sadrži obilje vitamina B, cinka, kalija, a listovi su osobito bogati vitaminom C i željezom.

Čaj od korijena maslačka dobar je za jetru, dok je džem od maslačka djelotvoran protiv astme i bronhitisa; treba uzimati dvije žlice svako jutro na prazan želudac. Džem od maslačka i inače je najbolje uzimati ujutro, natašte. Može se pomiješati sa zelenim čajem, čime se jača njegovo detoksikacijsko djelovanje.

Priprema džema

Za džem od maslačka uzmite 300 do 400 g žutih cvjetova. Prelijte ih hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan dobro procijedite te ulijte pola litre tople, prokuhane vode. Kuhajte 20-ak minuta. Potom dodajte 1 kg smeđeg šećera, dva nasitno narezana limuna (s korom samo ako su neprskani i dobro oprani) te 1 žličicu limunske kiseline u prahu. Kuhajte još 5 minuta da se šećer potpuno rastopi. Kada džem dobije boju meda, maknite ga s vatre, ostavite da se ohladi pa procijedite preko gaze. Vratite na vatru i kuhajte još 2 minute, a zatim ulijte u čiste staklenke.